Kako prepoznati lažljivca? Pinokio, Pinokio, tu si!

Kako znati laže li neko, odugovlači li ili promišlja? Prepoznavanje kretnji koje ukazuju na obmanu, otezanje, dosadu ili procjenjivanje, ponekad je vrlo važna i dragocjena vještina…

Za vrijeme komunikacije s drugima, gotovo svi gestikuliraju rukama i koriste se mimikom. Upravo ti pokreti ključni su u otkrivanju šta druga osoba zaista misli, osjeća ili možda čak i laže li. Međutim, nema nijednog pokreta, izraza lica ili trzaja koji potvrđuje da neko govori neistinu. No, kako Allan i Barbara Pease u knjizi “Velika škola govora tijela” navode, postoji nekoliko kretnji koje možete uočiti, a koje uveliko povećavaju vjerojatnost da osoba koja ih pravi, laže. Pročitajte i koje su to kretnje, odnosno geste, i ne dajte se prevariti.

1. Prekrivanje usta rukom je gesta kojom mozak podsvjesno nalaže da se pokuša spriječiti izgovaranje laži. Upotrijebi li osoba koja govori tu kretnju, možda laže. Prekrije li, međutim, usta dok sluša nekoga, to pokazuje da osjeća da sagovornik nešto skriva.

2. Dodirivanje nosa katkad se može sastojati od nekoliko hitrih trljanja ispod nosa ili jednog brzog, gotovo neprimjetnog dodira. Ovu kretnju žene izvode neprimjetnijim pokretima od muškaraca, po svoj prilici da ne razmažu šminku. Naučnici čikaške Zaklade za istraživanje mirisa i okusa, otkrili su da prilikom laganja dolazi do oticanja tkiva u nosu. Utvrđeno je da laganje uzrokuje povišenje krvnog pritiska, pa se nos zapravo širi od navale krvi, a upravo je ta pojava nazvana “Pinokijev efekt”. Zbog povećanja krvnog pritiska, čovjek osjeća štipkanje u nosu, pa počne žustro trljati nos.

3. Kad odrasla osoba ne želi gledati nešto neugodno, poslužit će se kretnjom trljanja oka. Trljanjem oka mozak pokušava spriječiti obmanu, sumnju ili nešto neugodno što vidi ili izbjeći gledanje u lice onome kome laže. Muškarci u pravilu snažno trljaju oči, a ako je laž velika, nerijetko i odvrate pogled. Za razliku od muškaraca, žene puno rjeđe koriste ovu gestu. Umjesto nje, radije će pribjeći nježnom trljanju odmah ispod oka, kako ne bi razmazale šminku.

4. Hvatanje za uho može biti znak da je osoba čula dovoljno ili da je voljna govoriti. Kao i dodirivanjem nosa, hvatanjem za uho služi se osoba koja se osjeća uznemireno. Ta kretnja odrasla je inačica prekrivanja ušiju objema rukama kojom se služe djeca kada ne žele čuti roditeljske prigovore. Hvatanje za uho može značiti da osoba, iako tvrdi da se slaže sa onim što vi govorite, ustvari ima potpuno drugačije mišljenje.

5. Češkanje, obično kažiprstom, po vratu kretnja je koja je znak sumnje ili nesigurnosti i svojstvena je osobi koja govori: „Nisam siguran slažem li se s tim“. Vrlo je očita kad je u proturječnosti s verbalnom porukom: „Razumijem kako se osjećate“, ali češkanjem po vratu pokazuje suprotno.

6. Laganje uzrokuje osjećaj štipkanja u osjetljivom tkivu lica i vrata. Iz toga razloga prilikom laganja ljudi često povlače ovratnik. Porast krvnog pritiska tokom laganja uzrokuje izbijanje znoja na vratu u trenutku kad oanj koji laže posumnja da ste shvatili da laže.

7. Stavljanje prsta u usta nesvjesni je pokušaj povratka osjećaja sigurnosti koji je osoba imala kao dojenče na majčinim grudima, a javlja se kad smo pod stresom. Većinu kretnji rukama po ustima možemo povezati s laganjem, ali kretnja stavljanja prstiju u usta jasan je znak unutarnje potrebe za uklanjanjem sumnje, pa je pravi potez u takvoj situaciji ponuditi osobi jamstva i obećanja.