Kako pravilno odmrznuti meso, voće, povrće i gotova jela?

Meso
Ako ste prethodnog dana zaboravili da izvadite meso iz zamrzivača, ne očajavajte. U posudu sipajte hladnu vodu i u nju potopite dobro zatvorenu kesu mesa. Za manje od sat vremena biće odmrznuto i spremno za pečenje. Da biste ubuduće to još brže činili, prije zamrzavanja potrudite se da meso isječete, razdvojite na manje porcije i začinite. Isti način odmrzavanja važi i za ribu.

Povrće
Najbolje je da smrznuto povrće kuhate u mikrotalasnoj pećnici, u posudama za kuvanje na pari ili da ga stavite u slanu kipuću vodu. Nemojte da ga prekuhate, da bi zadržalo boju, hranljive sastojke, ukus i miris.

Voće
Voće uglavnom gubi punu strukturu i ukus kada se odmrzava, ali najmanje ako se stavi u cjediljku na sobnoj temperaturi i pusti lagano da se topi.

Gotova jela
Gotova jela ubacite u mikrotalasnu pećnicu ili u šerpu, pa ih odmrzavajte na umjerenoj temperaturi.

Supe, čorbe i sva slična jela možete spremati i sa zamrznutim mesom, samo ga kuhajte upola duže nego inače.