Kako pobijediti strah od ljubljenja

 

Možda nekima zvuči nevjerovatno, ali i to postoji – filematofobija je strah od poljupca i ljubljenja. Osobe koja imaju taj strah brinu se da će dobiti klice od nekoga, bakterije ili se boje neugodnog zadaha osobe pored sebe.

Porijeklo riječi filematofobija je philema i dolazi iz grčkog jezika, a znači ljubljenje. Ovo je jedna od specifičnijih fobija. Uz nju se često pojavljuju i malaksofobija te sarmassofobija koje su obje strah od ljubavi.

Zašto nastaje strah od poljupca?

Na nastanak fobija velik utjecaj ima genetika. Mnoge specifične fobije mogu se odnositi i pojaviti nakon određenog događaja koji je pokreće. Obično se radi o traumatskom iskustvu u ranoj dobi. Socijalne fobije i agorafobija imaju složenije uzroke i nikada nisu jednaki kod svake osobe koja ju doživljava.

Filmatofobija u nekim slučajevima proizlazi iz kulturnih ili vjerskih uvjerenja radi vjerovanja kako je čin ljubljenja grješan. Neki slučajevi straha od ljubljenja fobije mogu proistjecati iz prošlosti seksualnog nasilja. Žrtve silovanja, seksualnog zlostavljanja ili napada mogu se zauvijek isključiti od takvog emocionalnog kontakta.

Istorija neuspjelih ljubavnih odnosa također može dovesti do filematofobije. Također, strah od ljubljenja može potjecati iz niskog samopouzdanja. Simptomi filematofobije se razlikuju od osobe do osobe

Kao i kod bilo koje druge fobije, simptomi filematofobije se razlikuju od osobe do osobe. Simptomi obično uključuju ekstremnu anksioznost, strah i bilo što povezano s panikom. Tako se mogu pojaviti otežano disanje, brzo disanje, nepravilan rad srca, znojenje, pretjerano znojenje, mučnina, suha usta, nemogućnost artikuliranja riječi ili rečenica, suha usta i tresavica.

Liječenje treba početi od razgovora, a nastaviti posebnim terapijama. Iako se za filematofobiju mogu pripisati različiti lijekovi, oni ipak mogu imati teške nuspojave jer se uglavnom baziraju na psihološkoj razini. Važno je napomenuti da lijekovi zapravo neće izliječiti fobiju, već u najboljem slučaju samo privremeno potisnuti reakcije na strah. Najbolji načini za liječenje filematofobije uključuju savjetovanje, hipnoterapiju, psihoterapiju i neurološko lingvističke programe.

Hipnoterapija je vrsta terapije u kojoj se pokušava pokrenuti i otvoriti podsvjesni um kako bi se neki obrasci ponašanja razumjeli i promijenili. Kada se podsvijest direktno izgovori, moguće je pronaći problem koji pokreće filematofobiju.