KAKO POBIJEDITI „PRPITIS“ ILITI STRAH OD ZUBARA?

Popularnoj pjevačici Ljupki Stević stomatolog je dijagnosticirao dentalnu fobiju, a ona je svoj strah od zubara nazvala „prpitis“

Nema osobe koja odlazi ravnodušnovi se stručno zovu „dentalna fobija“. Strah od stomatologa zahvaća i muškarce i žene; i djecu i odrasle; ljude s osnovnoškolskim obrazovanjem i akademike; bogate i siromašne; prodavače, ali i same stomatologe. O tome je javno pričala popularna pjevačica Ljupka Stević. Ona je podijelila sliku iz stomatološke ordinacije pored koje je napisala

“Posle operacije, svi smo heroji…A ja najveći…Zubar mi je rekao da bolujem od PRPITISA ??? Za to nema leka“ – napisala je Ljupka.

Neki će svoj strah opisati kao osjećaj neugode pri odlasku stomatologu, dok će kod nekih samo spominjanje stomatologa izazvati osjećaj mučnine i slabost.

Mogu li se uzimati neki lijekovi za smirenje prije odlaska zubaru? Psihijatri i stomatolozi predlažu da se najprije s pacijentom razgovara, potom se utvrdi stepen straha. Ako je strah izražen i dovodi do toga da se odgađa posjeta stomatologu, onda u obzir dolaze i medikamenti koji djeluju umirujuće. .

O jačini straha ovisi i doza. Na većinu pacijenata ovaj pristup odlično djeluje, ali naravno i stomatolog mora biti susretljiv, pažljiv i na kraju sve može odlično proći. Već tokom drugog susreta doza sedativa se smanji. I pacijent koji 20 godina nije bio kod zubara napokon ima zdrav osmijeh – kaže psihijatrica Šendula Jungić,navodeći da je najveći broj odraslih razvio dentalnu fobju jer su u djetinjstvu preživjeli neku traumu kod stomatrologa.

Dentalna fobija je strah od zubara vrlo često nastao u djetinjistvu i teško ga je otkloniti racionaliziranjem ponašanja.Vrlo je važno da stomatolog i zdravstveni radnici razumiju taj strah i da na taj način uspostave povjerenje pacijenta. Na kraju zaključuje:

„Tretman dentalne fobije ne razlikuje se bitno od tretmana ostalih fobija, međutim važan je timski pristup i saradnja stomatologa i psihijatra kako bi se istovremeno postiglo što kvalitetnije i trajnije liječenje.Terapiju je potrebno nastaviti i nakon same jednokratne intervencije sve dok sama fobija ne prođe“.