Kako pobijediti pesimizam i uljepšati dan ljudima oko sebe

Optimizam nije nešto što bismo trebali da zadržimo za sebe, već da ga širimo na ljude oko nas, jer uvijek dobijemo onoliko koliko damo. Uživaćemo u osmijesima koje naš optimizam izazove, a i osjećaćemo se puni samopouzdanja jer činimo pravu stvar.

Ako nista sigurni kako možete probuditi optimizam u ljudima oko vas, evo 7 savjeta koji vam mogu pomoći u tome.

1. Budite tu za nekoga.

Saslušajte njihove probleme i dajte im optimističnu i prizemljenu perspektivu. Nekad ne morate ništa da kažete, jer samo vaše prisustvo će biti od pomoći. Ali ukoliko se ta osoba zadrži u negativnom razmišljanju, dajte joj svoju vedriju perspektivu o celoj situaciji, kako bi shvatili da stvari i nisu baš tako loše.

2. Slušajte pozitivnu muziku.

Slušanje vesele muzike je odličan način da popravite raspoloženje i sagledate stvari iz drugačije perspektive. Ali vesela muzika će isto tako uticati i na ljude oko vas. Jednostavno pustite takvu muziku kada ste u društvu i videćete kako se svima raspoloženje popravlja.

 

3. Udijelite potpuno iskren kompliment.

Razmislite o tome šta interesuje sagovornika, šta ga pokreće, šta je to dobro kod njega što drugi ljudi često zanemaruju. Dajte mu kompliment o tome, značiće više nego što mislite.

4. Smijte se.

Osmijeh je zarazan, pa će vas i one u vašoj blizini lako oraspoložiti i osjećaćete se opuštenije. Čak i ako vam se ne smije, isforsirajte taj osmijeh i osjećaćete se bolje.
5. Pomozite nekome da se opusti.

Zauzet raspored uzrokuje mnogo tenzije i stresa. A to dvoje staju na put optimizmu. Zato pomozite nekome u vašem životu da se opusti. Predložite odlazak na piknik ili plažu, i onda samo u tišini posmatrajte kretanje oblaka. Ovakva pauza učiniće čuda za raspoloženje i perspektivu.

6. Zagrljaj.

Zagrljaj čini da se osjećamo bolje i sigurnije. I nemojte da sumnjate u efekat koji može da izazove, on zaista može učiniti da se misli okrenu u svijetlijem i pozitivnijem pravcu.

7. “Platite unaprijed”.

Kada neko donese optimizam u vaš život, nemojte čekati da mu se odužite u budućnosti. “Platite unaprijed” nekom drugom, nastavite da širite krug sretnih misli. Tako ćemo zajedno graditi mrežu optimizma, motivisanja i ljubaznosti.

error: Content is protected !!