Kako ostati normalan i sačuvati razum u “ludom” svijetu?

Upornim, malim koracima čovjek može drastično promijeniti način na koji reaguje na svakodnevne probleme (strahovi, nelagode). U užurbanom načinu života učimo vjerovati u negativne stvari, a pozitivne jednostavno propuštamo kroz mozak, ne dajući im da se zadrže. 


Kultura i odgoj uveliko su upleteni u takav način procesuiranja informacija. Važno je uživati u onome što imaš i riješiti se viška. Imaš li problem? Smatraš li da osjećaj da postojiš nije ljepši od neplaćenog računa? Zar trenutak u kojem trčiš nije ljepši od stalnog preispitivanja kada ćeš kupiti novi automobil?

Čim prođe jedno lijepo malo pozitivno iskustvo, kad smo nešto obavili, pogledali kroz prozor i vidjeli cvijeće, sunčanu ulicu, igrali se s djetetom, ne damo sebi ni pet sekundi nego se bacamo i utapamo na prvu negativnu misao koja čeka na red, jer smo od toga napravili cijelu kulturu.
Stoga se pozitivno razmišljanje mora vježbati. Pamti lijepe osjećaje. Ponavljanjem ćeš napraviti čvrst temelj psihičkog zdravlja. Ako barem na 10 sekundi uspijemo uživati u spoznaji da su naše temeljne potrebe: sigurnost, zadovoljstvo i povezanost – riješene, s vremenom ćemo stvoriti osjećaj zadovoljstva, bit ćemo sretni što smo zdravi. Sreća nije u tome da imaš više, nego da se riješiš viška. I da budeš zahvalna i sretna s onim što imaš. Za početak imaj svaki dan na umu sljedeće savjete i ne samo na umu, prakticiraj ih:

 • Njeguj samopouzdanje.
  – Uspostavi emocionalne odnose primajući i pokazujući emocije.
  – Ako ne primaš emocije iz odnosa s drugima, pokušaj u dodiru s prirodom ili umjetnosti.
  -Budi igrač, a ne navijač.
  – Živi aktivno u fizičkom i psihičkom smislu.
  -Čuvaj granice u odnosima s ljudima.
  – Pazi da nikoga ne gaziš.
  – Pazite da nkoo ne gazi ni tvoje prste niti srce.
  – Imaj svijest o sebi, svojim interesima i planovima, ali vodi računa i o drugima.
  – Ljubav je začin života, možeš voljeti ljude, ali i knjige, filmove, posao, hobi.

(zdravakrava.hr)