KAKO OPRATI ZIMSKE KAPUTE I JAKNE U KUĆNIM USLOVIMA?

Većina od nas nikada ne bi sanjala da cijelu sezonu ne opere farmerke ili majicu. Zašto je onda zimska odjeća – koja je jednako važna kao i one druge, ako ne i više – tako često izostavljena iz “zabave”‘?
Pixabay

U redu, kaput ne dira direktno naše tijelo. Ali čak i ako se ne dotakne koža ili znoj, on zapravo uspostavlja kontakt s drugim, zagađenijim stvarima tokom dana – izduvnim gasovima automobila, padavinama, raznim zagađenjima…

Čišćenje zimskog kaputa nije samo pitanje dobre higijene, već ćete mu tako i produžiti “rok trajanja”. Briga za zimske kapute će povećati njihovu dugovječnost u nadolazećim sezonama.

Pravilno pranje potrebno je jednom ili dvaput godišnje i uvijek perite kaput na kraju sezone prije dugotrajnog skladištenja. Posebnu pažnju posvetite rukavima. Čišćenje zimskih kaputa mnogo je lakše nego što očekujete, a mi vam donosimo nekoliko savjeta…

Vuneni kaputi

Zvuči nevjerovatno, ali zapravo možete mašinski oprati vunene kapute. To je u osnovi isti proces kao i pranje džempera. Prvo tretirajte mrlje s odstranjivačem mrlja za vunu. Zatim okrenite kaput iznutra prema van i stavite ga u mrežastu vrećicu za veš, isperite je hladnom vodom na vunenom, nježnom ili ručnom ciklusu mašine za pranje veša. Pazite da koristite deterdžent koji je posebno dizajniran za vunu ili kašmir. Konačno, sušite ga izbjegavajući direktnu sunčevu svjetlost ili izvore toplote (jer se vuna može skupiti).

Perjane jakne

Postupak pranja započinje isto kao i kod vunenog kaputa – prethodno tretirajte bilo kakve mrlje, a zatim ih okrenite naopako i operite unutar mrežaste vrećice na delikatnom programu pranja, koristeći toplu ili hladnu vodu. (Svakako uklonite sve odvojive krznene dijelove ili detalje od vještačkog krzna prije pranja – i ponovno, koristite koristite deterdžent pogodan za vunu.) U ovom slučaju, trebali biste osušiti jaknu u mašini za sušenje veša. Osušite na niskoj temperaturi i ponavljajte dok kaput nije potpuno oslobođen vlage, jer će to spriječiti buđ. Treba izvaditi jaknu iz sušilice na pola ciklusa i protresti je kako biste rasporedili punjenje.

Umjetno krzno

Da bi bio kao novi, preporučuju se tretiranje bilo kakvih mrlja sredstvom koje je pogodno za umjetno krzno i ručno operite deterdžentom pogodnim za vunu. Nakon što ga pažljivo operete, ostavite ga da se namače 30 minuta prije nego ga isperete u hladnoj vodi. Kod sušenje, položite ga ravno ili objesite – nikad ne stavljajte umjetno krzno u u sušilicu. Možete upotrijebiti češalj širokog zuba kako biste ga “počešljali”.

Jakne za outdoor aktivnosti i skijanje

Ako ste skijaš (ili neka drugi pustolov/ka), možda ste upoznati s mrljama od bljuzge – i koliko ih je teško ukloniti. Trik je namočiti jaknu prije pranja. Uzmite sredstvo za uklanjanje mrlja i umasirajte ga u mrlje. Zatim namočite jaknu u toplu vodu 30 minuta, dodajući izbjeljivača za rublje, ako su mrlje jake. Ako vaša jakna sadrži puno mrežica, najbolje je ručno pranje u hladnoj vodi s malo deterdženta, ostavljajući da se namače 30 minuta i ispere hladnom vodom. Ako ne, možete ga mašinski oprati u mrežastoj vrećici na osjetljivom ciklusu, koristeći hladnu vodu ako su mrlje izašle, ili vruću vodu ako su se zadržale. Zatim položite jaknu na suho, daleko od vrućine ili sunca.