Kako oduševljeno uživati u životu i biti lagan kao perce? 8 KORAKA DO OPUŠTENOG I ZDRAVIJEG ŽIVOTAp

Savremeni život nabijen je suludim ritmom i naprezanjem koje dovodi do razdražljivosti i umora. Ako radimo bez prestanka, nećemo stići sve, već pregorjeti. Tijelo, um i duša trebaju odmor kao što cvijet treba vodu. Jedino opušteni možemo biti sretni, kreativni i uspješni

U ovome svijetu život je toliko pun teškoća da se čak i normalni ljudi dobrog umnog i fizičkog zdravlja često umore od samog života. A za sretan i uspješan život potrebno je umno i tjelesno opuštanje.

Ako bez pauze ili odmora naprežemo svoje tijelo, ono će uskoro biti iscrpljeno. Ako nam je um uvijek napet, teško da možemo živjeti normalnim životom. Ljudska bića nisu mehaničke mašine. Sposobnost razmišljanja, korištenja volje i mašte ga potpuno razlikuju od uređaja i životinje.

Saznanje da mnoge tjelesne i umne napetosti ljudskog roda nestaju noću, jer nakon noćnog odmora ustajemo s obnovljenom snagom i novom odlučnošću da uspijemo, kazuje samo jedno – opuštanje je potreba bez koje ne možemo. To je najdjelotvorniji lijek za sve psihičke i fizičke teškoće. Opuštena osoba je sretna, sigurna, nije zabrinuta, puna je nade i poleta.

Tajna opuštanja je u ovome: ako se želimo opustiti moramo misliti na sredstvo, a ne na cilj. Najlakša i najdjelotvornija metoda je opuštanje mišića.

Ako se pak samo pokušavate opustiti, taj napor će samo povećati napetost. Strpljenje i smirenost su najvažniji preduvjeti opuštanju.

Ako osjećate napetost, dišite duboko i polako i ne pokušavajte misliti ni na što. Zapravo, uopće ne mislite već pustite da vam misli lutaju. To je opuštanje.

Opuštenost tijela ide ruku pod ruku s opuštenošću uma. Opušten čovjek zna kako prizvati mentalne slike smirenih, staloženih i nepomućenih situacija. On mentalno slika snijegom pokrivene vrhove planina sa smrekama što šapću ili glatku površinu jezerca, pa se usklađuje sa smirujućim ozračjem prirode. On uvijek nastoji nositi sa sobom ovaj unutrašnji mir tako da ni u najizazovnijoj situaciji ne gubi smirenost i uravnoteženost.

Prepreke spokojstvu nisu vanjske; one se nalaze u nama. Ako naučimo kako istinski voljeti sebe, oslobotit ćemo se “plitkih strahova” i naučiti da se iskreno suočimo sa žalovanjem i da ga nadiđemo. Ako bježimo od nezrelosti i odvažno prihvatimo odgovornost odrasle osobe; ako sebe procijenimo i prihvatimo takve kakvi jesmo, kako možemo doživjeti neuspjeh u stvaranju lijepog života za sebe?

Bing Crosby: još sam gladan!

 

Bing Crosby je ručao u restoranu kad je jedan prijatelj dojurio i rekao:

 • Bing, supruga i djeca su dobro. Ali, priberi se! Tvoja nova kuća izgorjela je do temelja.

Bing je nastavio žvakati svoj sendvič.

 • Što, ta stara stvar? – upitao je prijatelja nakon izvjesnog vremena.
 • Ne šalim se, vjeruj mi. Tvoja kuća je izgorjela – rekao je prijatelj.
 • Vjerujem ti – rekao je Bing – ali ako je izgorjela, onda je izgorjela. A ja sam još uvijek gladan.

Posmatrajte stvari kao djeca, prirodno, bez zavrnutosti, bez želje da shvatite sve pojedinosti. U protivnom vaš um će proizvesti ideje koje će izazvati napetost i naprezanje.

Osam koraka

 1. Hladni ili topli tuš nakon teškog dnevnog rada
 2. Tjelovježba
 3. Njegovanje konstruktivnog hobija
 4. Reguliranje ishrane
 5. Besplatno služenje drugima, te ljubav prema porodici i komšijama
 6. Ljubazno srce i srdačan osmijeh
 7. Izbjegavanje upotrebe sredstava za umirenje, opojnih i otrovnih tvari
 8. Zdrav san.

Iskušajte ovih osam koraka do opuštenog života i uvijek ćete se osjećati laganima kao perce i oduševljeno uživati u životu.

Jedan od najvažnijih koraka u opuštanju je njegovati širokogrudne i istinoljubive misli. Misli zlovolje, krivice i straha izazivaju zbrku u umu. Suprotno tome, misli naklonosti, povjerenja, povjerljivosti i dobrote stvaraju duhovni mir i tjelesno opuštaju.

Emina Jahović: Bolje je umoriti se, nego zahrđati!

Definitivno sam shvatila da bez dobrog sna, ne mogu čak ni pjevati. Nisam raspoložena ni za razgovor sa voljenom osobom ili prijateljima. Očito, ako je moje tijelo iscrpljeno i umorno, ne funkcionira ni moj um.

Kod mene je na prvom mjestu protiv umora i stresa kvalitetan san. Nakon toga rekreacija, odmor, ljubav, molitva, ishrana, pa i smijeh. Izbjegavam sve situacije koje mi kidaju živce.

I na kraju jedan moj savjet: bolje je umoriti se, nego zahrđati. Ali, još bolje je odmoriti se i obnoviti zalihe, nego ne odmarati se i iscrpiti.

(Arhiv Aure)

Komentari

komentara