Kako napraviti tigrasti hljeb: Recept Hate Sarić iz Kanade

Aurina čitateljka Hata Sarić (48), supruga, majka, nena, domaćica…svoju bosansku kuhinju, tradiciju i običaje, ponijela je sa sobom u Kanadu gdje ih redovno kao amanet praktikuje. Hata je inače porijeklom iz Kotorksog, Doboj, a sa našim je čitatekjima podijelila svoj recept za tigrasti hljeb.

Tigrasti hljeb sa premazom od germe i rižinog brašna.

 

Nadošlo tijesto za hljeb poslije 1 sat vremena…

Tijesto:- 500 grama brašna i 1 mala kašičica soli, staviti u zdjelu u kojoj ćete mutiti tijesto (ja sam mutila u mixeru ili možete mutiti u mašini za hljeb), u brašno dodajte 30 grama otopljenog maslaca…Posebno uzeti u zdjelicu 20 grama šećera i pola kocke svježe germe (20 grama germe) ili 1 paketić suhe germe (7grama), te dodati 180 mililitara toplog mlijeka i ostaviti da nadođe. U mlijeko dodajte 120 mililitara tople vode i zamijesite tijesto koje ćete mijesiti u vremenu 5-8 minuta…Tijesto nakratko namladiti na brašnu , a zdjelu u kojoj ste mutili tijesto ćete premazati uljem, vratiti tijesto u nauljenu zdjelu, pokriti prozirnom folijom i kuhinjskom krpom te ostaviti 1 sat da tijesto nadođe…
Sastojci za premaz hljeba od rižinog brašna i germe ….

Nadošla germa/kvasac nakon 1 sat vremena

Ovu smjesu odmah pravite čim završite sa tijestom da može nadoći … 1/4 svježe germe (10grama) ili suhe germe pola kese (4 grama) staviti u neku zdjelicu sa 1 tsp ( mala kašičica) šećera, dodati 70 milligrama tople vode te dodati 1/2 tsp soli i 2 supene kašike suncekretovog ulja ili maslinovog ulja, pa postepeno dodavati 60 grama (4 supene kašike) rižinog brašna.. sve lijepo izmiješati, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da stoji vremenski kao hljeb …
Postupak:- Nadošlo tijesto ne više prekuhavati nego ga samo preklapati … Ja sam stavila u željeznu šerpu ili možete peći u nekoj tagari ili keramik šerpi; šerpu obložiti papirom za pečenje, staviti hljeb pa ga premazati sa premazom od rižinog brašna (Ja sam samljela rižu u nutri buletu ili električnom mlinu za kafu), prosijala i to mi je bila zamjena za kupovno rižino brašno…

Premazati hljeb 2-3 puta sa premazom od riže… Nemojte rernu zagrijavati prije jer hljeb ide u HLADNU RERNU.

Oblikovan hljeb i premazivanje sa rižom i germom

Šerpa papir, hljeb-premaz od rižinog brašna -poklopac i direktno u hladnu rernu na 240 stepeni ili 450 F. Peći 50 minuta sa poklopcem (ako pravite u šerpi) na drugoj ili trećoj žici (Ja imam 3 žice u rerni sve sam ih spustila jednu ispod druge i onda na treću žicu stavila šerpu/možete i na drugu žicu staviti nije problem nikakav….Kad pečete hljeb neka vam budu uključeni gornji kao i donji grijači)…Kad prođe 50 minuta pečenja, skinite poklopac i pecite još 5 minuta i pazite da vam hljeb ne izgori…

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!