Kako napraviti sočnu Švarcvald tortu: Recept koji će vas oduševiti

Sastojci:  6 jaja, 6 kašika mlake vode, 300 g šećera, 1 vanili šećer, 300 g brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike tamnog kakaa, na vrh noža cimeta, rakija od višnje, ili rum: FIL: 1 tegla kompota od višanja bez koštica, 2 kašike šećera, 2 kašike gustina, 750 ml šlaga, 3 šlagfixa.

Priprema

1.

BISKVIT

Prvo izraditi žumanjke sa vodom, dodati šećer i vanili šećer i još mutiti.  Tada postepeno dodavati brašno, prašak  za pecivo, kakao i cimet uz lagano miješanje. kada je sve dobro izrađeno na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
2.

Peći u kalupu promjera 26 ili 28  na 180°C oko 1 h . rezati u tri dijela svaku koru dobro poškropiti rakijom od višnje (prozirnom ne u boji) ili rumom na kraju  filovati.
3.

FIL

Višnje sa sokom stavimo kuhati ( odvojiti malo soka u stranu ). Kada prokuha ukuhamo gustin i šećer koji smo  umutili u malo soka. Kad ponovno prokuha i dovoljno se zgusne (nesmije biti pregusto već mrvicu tekuće tako da malo natopi biskvit ) ugasimo vatru i ohladimo.

Šlag izradimo sa šlagfixom. Kada bude čvrsto filujemo ovako:

Tijesto + fil + šlag + tijesto + fil + šlag + tijesto

Na kraju premažemo tortu sa šlagom.
4.

Šlag izradimo sa šlagfixom. Kada bude čvrsto filujemo ovako:

Tijesto + fil + šlag + tijesto + fil + šlag + tijesto. na kraju premažemo tortu sa šlagom ukrasimo čokoladnim mrvicama i višnjama ili po vašoj želji.

Komentari

komentara