KAKO NAPRAVITI PICU KOJA NE GOJI?

Kuhar Paskal Kozolino, autor knjige “The Pizza Diet, Eat This, Not That!”, otkriva najzdraviji način za smanjivanje kalorija jednog od omiljenih jela u svijetu, bez ‘žrtvovanja’ njegovog ukusa. Evo njegovih savjeta:

Napravite što tanju koru. Osim što je krcato kalorijama i naglo podiže nivo inzulina u krvi, tijesto od bijelog brašna nema mnogo nitrijenata. Dobar izbor bilo bi i tijesto napravljeno od integralnog brašna.

  1. Sijecite picu na manje komade. Na taj način ćete izbjeći prejedanje.
  2. Smanjite količinu sira. Ukoliko ne možete da ga izbacite u potpunosti, pospite picu kašikom parmezana (sadrži samo 22 kalorije).
  3. Uklonite višak masnoća. Ukoliko se na povšini pice pojavi ‘barica’ od kačkavalja, pokupite masnoću salvetom. Vjerovali ili ne, na ovaj način možete da smanjite do 40 odsto kalorija.
  4. Izbjegavajte suhomesnate proizvode. Umjesto njih, najbolje bi bilo da napravite ‘mediteransku’ picu, sa crnim lukom, povrćem (paradajz, paprike) i maslinama.
  5. Dodajte začine. Poznato je da čili paprika i svjež crni biber ubrzavaju metabolizam.
  6. Ukoliko ste naručili picu, ne konzumirajte je iz kartonske kutije. Umjesto toga, poslužite hranu u malim tanjirima. Istraživanja Tehnološkog instituta u Džordžiji su pokazala da konzumiranjem hrane u velikim tanjirima ljudi unose do 22 odsto više kalorija, prenosi Biznis insajder.