Kuhar Paskal Kozolino, autor knjige “The Pizza Diet, Eat This, Not That!”, otkriva najzdraviji način za smanjivanje kalorija jednog od omiljenih jela u svijetu, bez ‘žrtvovanja’ njegovog ukusa. Evo njegovih savjeta:
Napravite što tanju koru. Osim što je krcato kalorijama i naglo podiže nivo inzulina u krvi, tijesto od bijelog brašna nema mnogo nitrijenata. Dobar izbor bilo bi i tijesto napravljeno od integralnog brašna.
- Sijecite picu na manje komade. Na taj način ćete izbjeći prejedanje.
- Smanjite količinu sira. Ukoliko ne možete da ga izbacite u potpunosti, pospite picu kašikom parmezana (sadrži samo 22 kalorije).
- Uklonite višak masnoća. Ukoliko se na povšini pice pojavi ‘barica’ od kačkavalja, pokupite masnoću salvetom. Vjerovali ili ne, na ovaj način možete da smanjite do 40 odsto kalorija.
- Izbjegavajte suhomesnate proizvode. Umjesto njih, najbolje bi bilo da napravite ‘mediteransku’ picu, sa crnim lukom, povrćem (paradajz, paprike) i maslinama.
- Dodajte začine. Poznato je da čili paprika i svjež crni biber ubrzavaju metabolizam.
- Ukoliko ste naručili picu, ne konzumirajte je iz kartonske kutije. Umjesto toga, poslužite hranu u malim tanjirima. Istraživanja Tehnološkog instituta u Džordžiji su pokazala da konzumiranjem hrane u velikim tanjirima ljudi unose do 22 odsto više kalorija, prenosi Biznis insajder.