Kako napraviti hljeb od speltinog brašna

Ja sam uvijek za kuhanje. Da li sam zbog toga moderna ili demode- savršeno me baš briga. Hoću da znam šta jedem, a i ne vidim drugi način da se čovjek hrani, bez obzira na to koliko novca ima…Da jedem kupovna/gotova jela puna aditiva, konzervansa i sličnog smeća mi ne pada na pamet…mogu ja da budem sređena i njegovana k'o filmska zvijezda, ali uvijek ću da kuham!!!???

Potrebno je:
350 g brašna od spelte
150 g pšeničnog brašna
2 kašike mljevenog lana
10 g kvasca
400 ml mlake vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
3 kašike ulja
Priprema:
Kvasac rastvorite u mlakoj vodi sa kašičicom šećera i brašna i ostavite da se aktivira. U dubljoj posudi izmiješajte obje vrste brašna lan, dodajte nadošao kvasac, ulje, so i vodu i zamijesite srednje mekano tijesto. Oblikujte loptu od tijesta, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da nadođe. Zatim tijesto izručite na radnu površinu i oblikujte hljeb. Uključite rernu na 180 stepeni i ispecite hljeb dok lijepo ne porumeni odozgo, oko pola sata otprilike.

(Tanja Đorđević/aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!