Kako napraviti domaću kukuruzu/proju ili prohu/cornbread

Domaća kukuruza/proja ili proha/cornbread

Koliko je kukuruzno brašno zdravo, spominje se od davnina jer ima mnoga ljekovita svojstva: snižava visok krvni pritisak, snižava holesterol, odlično je protiv crijevnih oboljenja, sprječava nastanak raka crijeva, jača imunitet, podstiče mršanje i dr.

Kukuruzu služimo sa slatkim i kiselim mlijekom, jogurtom i pavlakom. Služi i kao zamjena za hljeb uz razna variva.

Priprema je laka i jednostavna.

Od sastojaka je potrebno:
600 gr kukuruznog brašna
3 kašike bijelog brašna
100 ml ulja
3 kašike šećera
1 kašika soli
1 prašak za pecivo
400 ml tople vode.

Priprema:
Najprije pomiješamo brašno, 3 kašike bijelog brašna, dodat ćemo kesicu praška za pecivo, 3 kašike šećera i  jednu kašiku soli. Promiješamo.
Dodajemo oko 80 ml ulja i postepeno dodajemo vodu. Voda je toplija nije vrela.
Promiješamo.
Pripremili smo smjesu i papir za pečenje. Malo pospemo ulja  i rasporedimo po papiru.
Preko oblikovane kukuruze premažemo ulje.
Kukuruza je spremna, peći u zagrijanoj rerni na 250 stepeni oko 20 minuta.

Izvor