Kako napraviti čaj od matičnjaka – zdrav eliksir za dušu, um i tijelo

Čaj od matičnjaka se upotebljava kod želudačne kiseline, nadimanja, lošeg varenja, mučnine, bogat je antioksidansima…

Matičnjak je biljka sa izuzetno ljekovitim dejstvom, a može da se gaji u bašti ili na terasi u saksiji. Pored efekta koji ima na organizam, privlači pčele, zbog čega je odlična za održavanje ravnoteže u bašti.

Postoje razni benefiti čaja od ove biljke, a jedan neki od njih su ublažavanje stresa, nesanice, nervoze i anksioznosti. Ukusom i mirisom podsjeća na limun, a u tradicionalnoj medicini se koristi i kod raznih tegoba, od zdravlja probavnog trakta do zarastanja rana, kao i kod očuvanja zdravlja srca.

Čaj od matičnjaka se upotebljava kod želudačne kiseline, nadimanja, lošeg varenja, mučnine, bogat je antioksidansima, pa pozitivno utiče i na proces detoksikacije. Istraživanja pokazuju da je matičnjak vodeća biljka za umirenje i miran i kvalitetan san, a mnogi je nazivaju i biljkom „emocionalnog iscjeljenja“.

Pozitivno utiče i na žensko zdravlje jer smanjuje tegobe uzrokovane PMS-om, a posjeduje i antiimflatorna svojstva, odlična je protiv upale i virusnih infekcija.

 

Jednu supenu kašiku sušenog lista matičnjaka prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite šolju i ostavite da čaj odstoji 15 minuta. Zatim procijedite čaj i uživajte u napitku. Matičnjak ima lijep ukus, pa vjerujemo da će svima prijati. Ukoliko volite slađu verziju čaja, dodajte kašičicu meda. Važno je da nikada matičnjak ne kuhate, već se biljka isključivo preliva ključalom vodom i tako se dobija zdrav napitak.

Pored čaja, matičnjak se u službi zdravlja koristi i u vidu kapsula, tableta i eteričnog ulja.

Čaj od matičnjaka

Osim što je prva pomoć kada je u pitanju nesanica, matičnjak otklanja i ove tegobe:

migrenu
zubobolju
bolesti uha
pomaže u regulaciji nepravilnog menstrualnog ciklusa
bolova u stomaku