Kako najbrže provjeriti da li je vaš nakit pravi: BISERE PROTRLJAJTE PREKO ZUBA, ZLATO STAVITE U SIRĆE, DIJAMANT POTONE U ČAŠI VODE…

Većina ljudi zaista voli da na sebi ima neki dobar nakit, pa u zavisnosti od preferencija i potencijalne alergije, bira između zlata, srebra, dijamanata…

Ukoliko kupujete nakit ne kupujete stihijski, već vam je važan njegov kvalitet, budite oprezni, jer prodavci nakita znajuu da budu veoma vješti u pravljenju vjernih kopija. Kopije mogu još kako da izazovu alergijske reakcije, osipe, svrab, crvenilo i fleke, a to sigurno ne želite.

Srebro: žig, magnet i miris
Svaki predmet koji je napravljen od pravog srebra sadrži žig sa jednim od brojeva: 800, 900 i 925, Ovi brojevi ukazuju na čistoću srebra, odnosno na njegovu procentualnu zastupljenost u predmetu. Ovi žigovi se mogu naći i na srebrnom escajgu, a oznaka “925” označava da je metalni dio vaše ogrlice ili narukvice sačinjen od 92,5 posto srebra, dok je ostatak neki drugi metal.

Zatim, za čistoću srebra, ali i zlata, možete da iskoristite magnet. Ovi plemeniti metali neće biti privučeni magnetom, dok svi ostali hoće. Ovo ne može i da ukazuje i samo na to da vaš nakit nije napravljen od stoprocentnog srebra ili zlata.

Mirisanjem srebrnog nakita, takođe možete da provjerite da li je on napravljen od pravog srebra, jer srebro nema miris, dok drugi metali imaju.

Zlato: sirće i magnet
Kada prislonite magnet uz zlatan nakit, on treba da ostane na mjestu, kako smo već napisali.

Drugi metod kojim možete da provjerite da li je vaš zlatan nakit zaista od zlata, jeste da na njega sipate nekoliko kapi sirćeta. Ukoliko boja nakita ostane ista, odnosno, ukoliko se na njemu ne pojave mrlje nakon nekog vremena, u pitanju je čisto zlato.

Dijamant: puhanje, vatra, voda…
Najjednostavniji trik koji možete da upotrijebite kako biste utvrdili da li je dijamant pravi, jeste da dišete. Puhnite topao vazduh nekoliko puta u dijamant, koji će se neminovno zamagliti. Ukoliko se zamagljenost zadržava, najvjerovatnije je riječ o lažnom dijamantu, a ako nestane kroz nekoliko sekundi, u pitanju je pravi.

Za testiranje dijamanata i opala, koristi se i UV lampa. Kada stavljate pravi dijamant ispod UV svjetla, trebalo bi da vidite sjaj plave boje, mada to nije uvijek slučaj.
Zatim, možete svoj dijamant ubaciti i u čašu vode. Ukoliko potone, najvjerovatnije je pravi.

Posljednjom metodom rizikujete da upropastite svoj nakit, ukoliko je on lažan. Potrebno je da zagrijete dijamant, ili ono za šta mislite da je dijamant, i da ga ispustite na pod. Ukoliko ostane čitav, dijamant je pravi.

Žad: toplota, ogrebotine i boja
Žad ima široku upotrebu kad je nakit u pitanju. Njegove boje variraju od bijele do izrazito zelene, tako da svaki predmet od njega predstavlja zaista efektan detalj. Kako je u mnogim zemljama veoma tražen, nije rijedak slučaj da naletite i na lažnjaka.

Pravi žad je veoma tvrd i nije ga lako oštetiti. Da biste bili sigurni da je potpuno pravi, uzmite metalni predmet i pokušajte da napravite neke ogrebotine na površini žada. Na pravom kamenu neće ostati tragovi.

Manje rizičan način da provjerite njegov kvalitet, jeste da pod svjetlom ispitate boju kamena. Ukoliko ne postoji presijavalje, to jest, ukoliko je boja svuda jednaka, u pitanju je lažnjak.

Možete provjeriti da li je pravi i tako što ćete ga držati u ruci neko vrijeme. Nakon toga ga spustite i dotaknite poslije nekoliko sekundi. Ukoliko je hladan, pravi je, jer je žad po prirodi veoma hladan kamen.

Biseri: zubi sve govore
Dovoljno je da svoju bisernu ogrlicu protrljate preko zuba. Pravi biseri su nesavršeni, pa ćete osjetiti trenje ukoliko je ogrlica napravljena od njih. Ukoliko je sve savršeno glatko, najvjerovatnije se radi o vkeštačkim.

Ametist: prozračnost
Jedan brzi test možete obaviti i na licu mjesta prilikom kupovine jednog od najkorišćenijih kristala. Stavite ga na izvor svjetlosti ili ga uperite ka prozoru. Zatim pogledajte da li unutar kristala postoje mrlje ili oštri presjeci. Ukoliko ih ima, kristal je, nažalost, lažan.