Kako na zdrav način ostati budan bez unošenja kofeina

Kafa i Red Bull mogu vas razbuditi, ali su štetni za srce. Ipak, postoje zdravi načini za pobijediti pospanost i ostati budan, predlažemo 17 recepata.

Espresso i Red Bull mogu vas razbuditi, ali su štetni za srce. Ipak, postoje zdravi načini za pobijediti pospanost i ostati budan, a ovdje se nalazi 17 mogućnosti.

1. Pojačajte klimu

Topao i zagušljiv okoliš ubrzava mentalni umor, pa ako trebate ostati budni, pronađite slobodno mjesto ispod ventila klima-uređaja.

2. Hladna voda

Poprskajte malo hladne vode po licu i području pulsa na zglobovima. I pijenje čaše ledene vode može pomoći u razbuđivanju, a ako popijete dovoljno, bit ćete na nogama trčeći na WC svakih pola sata.

3. Post u vrijeme obroka

Ljudsko tijelo troši mnogo energije tokom procesa probavljanja hrane, pa ono može stvoriti veliki umor ako pokušavate ostati budni. Post je sjajan način izbjegavanja umora. Dokle god pijete dovoljno vode, preskakanje jednog ili dva obroka je još jedan zdrav način detoksikacije stanica i organa.

4. Kratke pauze za vježbu

Uzmite pauzu i prošetajte ili se kratko protegnite kako bi vam se krv pokrenula, a čak i najsitnija vježbica može biti zdrav način energiziranja tijela i mozga.
5. Žvačite žvakaću gumu od peperminta bez šećera

Neće vam pokvariti zube, a bit će dovoljna tjelesna aktivnost da vas održi budnima. Jaki okusi peperminta djelovat će osvježavajuće.

6. Pišite

Ideja je zaposliti mozak. Na primjer, ako ste na predavanju ili sastanku, zapisujte što se govori. Ako jednostavno pokušavate ostati budnima, napišite popis stvari koje trebate obaviti te sedmice ili isplanirajte savršeni odmor za vikend.

7. Nasmijte se

Pogledajte smiješni spot ili pročitajte najdraži strip, a smijeh će vam stimulirati mozak i pomoći u razbuđivanju.

8. Inspirativan ili motivacijski materijal

Ponekad je potreban samo jedan mali motivacijski govor, pa bi se mogli prisjetiti nečega što vas inspirira.

9. Muzika

U slučaju da previše ne odvlači pažnju, slušanje muzike brzog ritma može biti izvrstan način razbuđivanja vašeg mozga.

10. Škakljajte vrh usne šupljine

Iz očitih razloga, to ćete učiniti jezikom tako da ćete ga trljati o gornji prednji dio usne šupljine. Osjećaj je pomalo čudan, ali brzo iziritira živce i tako vas razbudi.
11. Upalite sva svjetla

Mrak potiče pospanost, pa upalite svako svjetlo u prostoriji.

12. Družite se s prijateljem

Mnogo je lakše ostati budan kada imate nekoga s kime možete komunicirati.

13. Igrajte video igrice

Pucanje, brze vožnje ili online igrice s ulogama kao što je World of Warcraft su siguran način za ostati budan.

14. Izađite van

Vanjski svježi zrak uvijek je dobar način razbuđivanja osjetila.

15. Povucite dolje ušne resice

Možda zvuči čudno, ali povlačenje ušnih resica pomaže u budnosti i pažnji.

16. Hranjivi zalogaji s niskim udjelom ugljikohidrata

Voće s malim udjelom ugljikohidrata, kao što su maline, jabuke, naranče i grejpfrut, su sjajni generatori energije. Umakanje malih krekera u pikantni salsa umak još je jedan dobar način. Izbjegavajte meso, hljeb i mliječne proizvode.

17. Kada god možete, dobro se naspavajte

Očito je da je najbolji način za borbu protiv pospanosti biti dobro odmoren. Ako se redovito dobro naspavate, bit će vam mnogo lakše biti razbuđen, pa i cijelu noć ako morate, piše divinecaroline.com.