Kako na vrijeme prepoznati simptome gripe: Slični su prehladi, ali daleko opasniji i smrtonosniji!

Ponekad se može zamijeniti za prehladu, ali gripa ima različit tok i posljedice. Obje zahvaćaju pluća, ali je gripa nagla, jaka i težeg oblika.


Ako ste preboljeli gripu, znate da nije isto što i prehlada.. Naziva se i influenca, a po definiciji je akutna infektivna bolest disajnog sistema koju uzrokuju virusi influence od kojih je najopasniji tip A. Nažalost, na gripu je teško stvoriti imunitet, čak i vakcinacijom.
Simptomi gripe su slični onima kod prehlade
Gripa je akutna respiratorna bolest, a simptomi gripe najčešće uključuju visoku temperaturu i respiratorne probleme. Inkubacija traje oko 3 dana, a početak bolesti je jako nagao. Pri početku simptomi su opšti kao i kod infektivnih bolesti.
Ovo su simptomi koji će pomoći prepoznati radi li se o gripi:
– nagli početak bolesti
– visoka temperatura oko 40°C nekoliko dana
– trajanje bolesti 10 dana
– nagle glavobolje
– jaka bol u mišićima, kostima i zglobovima
– drhtavica
– začepljenost nosa
– kašljanje
-konjuktivitis
– kihanje i problemi sa sinusima
– ubrzan rad srca
– nedostatak apetita
– mučnina i proljev
– dezorijentisanost i umor
Glavna boljka gripe je što napada cijelo tijelo, pa se imunitet jako teško brani. Liči na ostale infekcije, ali glavna razlika ipak je u visini tjelesne temperature, dugom trajanju bolesti i simptomima.
Mnogi narodni lijekovi mogu pomoći suzbijanju gripe, ali se smatra da je vakcina jedina vjerodostojna preporuka. Iako nijedna vakcina ne može garantovati sto postotnu učinkovitost, cijepljenje protiv gripe je posebno preporučeno osobama starijima od 65 godina te zdravstvenim djelatnicima i djeci. Kako se svake godine virus mijenja, cijepljenje je potrebno ponavljati sezonski. Kako bi se stvorila antitijela na virus potrebno je nekoliko sedmica, radi čega se sa sezonom cijepljenja kreće prije početka epidemije.
Kako bi se izliječili od ove bolesti, trebate se boriti protiv simptoma gripe. Spuštajte temperaturu, odmarajte tijelo i omogućite mu jačanje imuniteta kako bi preboljelo gripu i simptome. Ako u početku nastanka simptoma ne trebate liječničku pomoć, ostanite u toplom krevetu i samo što više spavajte i odmarajte. Omogućite tijelu što više energije jer ćete tako spriječiti moguće komplikacije.
Osim toga je potrebno da pijete puno tekućine kako bi spriječili dehidraciju. Izbjegavajte težu hranu, ali često jedite male obroke koji trebaju uključivati supe, povrće, tost i krekere. Nemojte piti kafu ili ostala pića s kofeinom. Slobodno koristite lijekove za spuštanje temperature, ali se prije korištenja savjetujte s liječnikom.
Ako se temperatura ne spušta nakon nekoliko dana, obavezno se obratite doktoru.