Kako na prirodan način liječiti zube, desni, usnu šupljinu

Vjerovatno nema čovjeka koji nije osjetio zubnu bol, ma kako zdrave zube imao. Iako su zubi, temelj zdravlja cijelog organizma, danas je od karijesa, bolesti desni, karcinoma usta i ždrijela, zahvaćeno oko pet milijardi ljudi! Kod bilo kakvog problema sa zubima i ustima svakako se valja javiti stomatologu. Međutim, i narodna medicina nudi pregršt savjeta i recepata za ljude koje muče takvi problemi

Usna šupljina važna je za oblikovanje glasova i početak je probavnog sistema. Zubima žvaćemo hranu i uz pomoć sline pripremimo je za gutanje. U cijelom nizu bolesti najčešći su karijes i paradentoza. Prema izvještaju o globalnom zdravlju Svjetske zdravstvene organizacije, bolestima poput karijesa, bolesti desni, karcinoma usta i ždrijela zahvaćeno je prt milijardi ljudi!

Stanje usne šupljine koja obolijeva zbog nedovoljne higijene, neodgovarajuće ishhrane, pušenja, nedostatka vitamina, kalcija i ostalih minerala, važno je za kvalitet života, jer omogućuje žvakanje, gutanje, govor, smijeh, osjete i – poljupce.

Tokom života zubi rastu dva puta. Mliječni zubići počinju nicati u šestom mjesecu i svih 20 izbije do druge godine. Mnogi još uvijek pogrešno misle da mliječne zube, ako ne bole, ne treba popravljati. Međutim, neliječenje može nanijeti štetu zamecima budućih trajnih zubi. Osim toga, potrebno je osigurati stalnu kvalitetnu žvačnu, razvojnu, fonetsku i estetsku funkciju mliječnih zuba. Djeca u uzrastu između dvije i tri godine često imaju najgori oblik karijesa tzv.cirkularni karijes. On nastaje od prekomjernog pijenja slatkih sokova i čajeva na bočicu. Stoga bi prva posjeta stomatologu trebala biti već sa dvije godine. Ali dijete na njega treba biti pripremljeno kroz igru i razgovor.

Navika pranja zuba stiče se u najranijoj dobi i tada ostaje za cijeli život. Kada se pojave prvi zubi, uklanjajte sa njih štapićima za uši, najprije suhim pa vlažnim, dva puta na dan meke naslage. Vrlo rano dijete može početi samo prati zubiće. Neka to u početku bude u kadi, s vrlo malo paste, da lakše ispere pjenu. Poslije ih treba prati pred ogledalom. U početku perite i vi zube da vidi kako se to radi, a objasnite mu i što radite sa zubnim koncem.

KARIJES – BOLEST BOGATIH

Karijes je najčešća bolest usne šupljine i istovremeno jedna od najčešćih bolesti čovjeka, koji u razvijenom svijetu pogađa čak 95 posto stanovništva. Paradoksalno, ali objašnjivo je da u ovom slučaju bolje materijalno stanje donosi bolest umjesto da je prorijedi. Zanimljivo je da se već osamdesetak godina nespješno pokušava pronaći vakcina protiv karijesa. Ova bolest još uvijek je jedna od najskupljih infekcijskih bolesti naše civilizacije.

U početnoj fazi na površini zuba vidi se bijela ili smeđa mrlja, a s vremenom dolazi do urušavanja zuba. Ako se na vrijeme ne liječi, može izazvati i gangrenu.

Zubna gangrena je propadanje “živca” izazvano djelovanjem mikroorganizama, a najčešće kao posljedica neliječenog karijesa. Ako pri otvaranju zuba pacijent ne osjeti bol, a iznutra se osjeti ružan zadah, sigurno je da je infekcija posve uništila tkivo i prijeti da se proširi.

 

VODICE DO ŠESTE GODINE

Vodice za ispiranje usne šupljine osvježavaju dah i ne bi ih trebalo davati djeci mlađoj od šest godina, jer sadržavaju alkohol. Loš zadah može biti prouzročen nekim drugim zdravstvenim problemom. Tekućine za ispiranje usta sadržavaju fluor i oko zuba stvaraju zaštitni sloj koji sprječava nastanak karijesa. Dajte djetetu malo vode pa ako je zna ispljunuti, u dogovoru sa stomatologom možete se služiti takvim tekućinama.

ŽELE – ODLIČNA ZAŠTITA

Žele koji sadržava fluor povećava tvrdoću zubne cakline i njezinu otpornost na djelovanje kiselina, osigurava brzo vlaženje cakline, što ubrzava prodor fluora u međuzubne prostore koje je teže iščetkati, te sprječava razgradnju šećera i njegovo vezivanje na površini zuba. Žele se primjenjuje kod djece starije od šest godina, koja su podložnija karijesu ili nose zubne aparatiće.

Kod odraslih također ima funkciju prevencije, pomaže i u početnom stadiju karijesa uklanjajući bijele pjege na caklini, a štiti i ogoljele zubne vratove sa kojih se povuklo meso pa su, jer na njima nema cakline, osjetljivi na toplo, hladno, slatko i kiselo. Smatra se da je urednim pranjem zubnom pastom s fluorom i sedmičnim korištenjem želea s fluorom opasnost od karijesa upola manja.

 Šta šteti zubima

Da bi zubi ostali u funkciji, trebaju gristi i žvakati, a to potiče lučenje sline i na taj način prirodno čišćenje. Namirnice koje se ne lijepe za zube i gotovo da ne stvaraju naslage, jesu proizvodi od cjelovitih žitarica, sirovo povrće i voće, orašasti plodovi i meso, znači čvrsta hrana bogata vlaknima.

Glavni, ali ne i jedini neprijatelj koji napada naše zube kroz hranu i piće jeste šećer. On je idealna hrana bakterijama koje proizvode kiseline što nagrizaju caklinu i izazivaju karijes.

Prijetnja zubima su i druge vrste ugljikohidrata, nagriza ih i jaki ocat, pa zube obavezno treba isprati vodom. Pretopla hrana i napici, te tvrda hrana mogu jako nadražiti sluznicu i zubno meso.

Velike količine gaziranih pića pogubne su zbog mnogo fosforne kiseline koja može prouzrokovati potpuno razaranje cakline, žutilo i truljenje zuba. Da ne spominjemo šećer koji također izaziva karijes. Opasnost je veća ako se samo pijuckaju polahko, jer je onda šećer neprekidno u ustima. Zamka su i kupovni sokovi “bez šećera”, jer mogu sadržavati znatne količine prirodne fruktoze. Sokovi od agruma imaju i mnogo kiseline. Zato ih radije zamijenite svježe iscijeđenim sokovima od voće i povrća. Svježe voće bogato je šećerima, ali nije tako opasno, jer zbog snažnog žvakanja potiče izlučivanje sline.

ŽVAĆITE GUME ZA ŽVAKANJE

Kaugume bez šećera, posebno one sa ksilitolom, dobro su pomoćno sredstvo za oralnu higijenu. Dobro ih je žvakati nakon jela, ako nismo u prilici oprati zube, jer pomažu čistiti usnu šupljinu od štetnih šećera i sprečavaju nastajanje naslaga. Na nekima je čak istaknuto da ih preporučuju stomatološke komore.

ČAROBNI LUK

Kada god možete, jedite svježi crveni luk, jer ima iznimnu antibakterijsku moć i ubija čak i bakteriju Streptococcus mutants. Dakle, pravilno i raznovrsnom ishranom koja sadrži mnogo mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg voća i povrća i visokovrijednih bjelančevina iz mesa, posebno ribe, zubi se mogu sačuvati od karijesa. Pritom je važno dugo i čvrsto žvakanje krute hrane, jer ono potiče izlučivanje sline čiji je zadatak i “pranje” zuba.

Savjeti travara

ZA ZDRAVE ZUBE I DESNI

UPALA DESNI – Napraviti mješavinu od po tri kašike kadulje, hrastove kore, orahova lista i korijena koprive. Uzeti četiri kašike mješavine i kuhati tri minute u 6 dl vode, držati poklopljeno tri sata, procijediti pa tekućinom masirati i ispirati sedni. Desni masirati i ispirati ružinim uvarkom.

JAČANJE DESNI – Upaljene ili otečene desni svake večeri nakon pranja zuba treba ispirati i masirati jačim čajem od kadulje.

Za jačanje bolesnih desni dobro je i polagano žvakati tanke kriške hrena.

NATEČENE DESNI – Ako desni nateknu zbog bolesnog zuba, treba ih više puta na dan ispirati odvarom bijelog sljeza.

UPALA ZUBNOG MESA – Ispirati čajem od iđirota

TRUHLO ZUBNO MESO – Dvaput dnevno ispirati vinskim sirćetom u kojem su skuhane 2–3 glavice bijelog luka. Ispirati do ozdravljenja.

PARADENTOZA – Grgljati čaj od korijena srčanika. Skuhati korijen kupine u vinskom sirćetu i tom tekućinom masirati desni.

ZUBOBOLJA – Skuhati 2 – 3 šake zobi u vinskom sirćetu i tom tekućinom masirati desni. Uzeti dvije kašike lavande i kubeba papra, te po tri kašike metvice i sjemena kima. Uzeti četiri kašike te mješavine, kuhati tri minute u 6 dl vode. Procijediti i ispirati usta tri puta na dan

IZBIJANJE ZUBIĆA KOD DJECE – Kad djetetu teško izbijaju zubići, dajte mu da gricka korijen crnog sljeza.

ZA BJELJE ZUBE – Ispirajte usnu šupljinu čajem od kadulje

KLIMAVI ZUBI – Kada je zubno meso slabo i zubi klimavi, dobro ih je ispirati čajem od kadulje i zečje soke. Skuhati rasječeni korijen kupine u jakom sirćetu u dobro pokrivenoj posudi. Ispirati usta svaki dan tri puta. Prvi put rastvor mora biti topao, a poslije može biti hladan. Ispirati mjesec dana, a po potrebi i duže.

BOLAN ŠUPLJI ZUB – Staviti suhe bobice kleke u lulu, vući dim i zadržati ga u ustima. Usta ispirati ljutom rakijom u kojoj je rastopljen komfor. Šaku hmelja kuhati u pola litra vode i time ispirati zub. Prahom suhog korijena vučje jabuke posipati bolesni zub. Može se stavljati i sirovi korijen. Stući nekoliko oraha zajedno sa ljuskom, zapaliti i tim pepelom namazati zub. Kuhati u vinskom sirćetu koru od oskoruše i pariti se. Papriku skuhati u vinu i time ispirati zub. Iscijediti sok bijelog luka na vatu i staviti na uho s one strane na kojoj je bolni zub. Lišće bršljana i nekoliko zrna soli skuhati u dobrom domaćem vinu pa ispariti bolesni zub.

(aura.ba)