Kako možemo izbjeći uticaj štetnih zračenja i šta nam sve mogu otkriti biljke: Ispod bukve lezi, a od smreke bježi!

Ljekovito bilje uglavnom uspijeva na mjestima gdje ima štetnog zračenja. Breza, šumska jagoda, afrička ljubičica ne vole podzemne vodotokove. Kako uz pomoć testa sa jagorčevinom i paprati otkriti zračenja

 

Vibracije, talasi, oscilacije, koje stručnjaci jednim imenom svrstavaju pod štetna zračenja, imaju veliki uticaj ne samo na čovjeka već i na životinjski i biljni svijet. Dok čovjek na razne načine nastoji da se zaštiti od njih, a životinje se instinktivno sklanjaju sa tih mjesta, biljke ostaju prepuštene same sebi, pa nerijetko i godinama “boluju”, dok se jednog dana potpuno ne osuše. Kako možemo izbjeći uticaj štetnih zračenja i šta nam sve mogu otkriti pojedine samonikle vrste bilja?

Biljke na štetna zračenja, u ovom slučaju geopatogena zračenja (GPZ), reaguju isto kao ostali živi svijet: primaju ih, pokušavaju da se sklone, mada im stanište to ne dozvoljava, jer su korijenim sistemom stabilno vezane za zemlju. Ako vidite da se biljka malo nakrivila, znači da pokušava da “pobjegne” od štetnog zračenja podzemnih voda(PV) ili zračenja od nekih rasjeda, ruda i minerala, prirodne reaktivnosti iz zemljine kore ili zračenja iz kosmosa (Hartmanovo, Karijevo zračenje). Kada se nađu u zonama takvih zračenja, biljke usporavaju rast, suše se ili uopšte ne izniknu.

Prema riječima radiestezista biljka je često izložena i zračenjima koja su posljedica civilizacijskog okruženja: elektronika, struja, dalekovodi, trafo stanice, fabrike, ispuštanje raznih sekundarnih vibracija iz predmeta koji su štetni (na primjer azbest).

Studija, koju su nedavno radili stručnjaci radili na 79 biljaka, pokazala je da ima onih vrsta koje “vole” zračenja i onih koje nikako ne uspijevaju ako su izložena takvim štetnim vibracijama. Tako breza neće rasti na podzemnim vodotokovima, traži neutralni prostor. Ni afričke ljubičice i šumske jagode ne opstaju na podzemnom vodotoku, ali traže mjesto gdje su isijavanja rude i minerala. Iako su to u suštini štetna zračenja, njima koriste.

Interesantno je da ljekovito bilje uglavnom raste i uspijeva na mjestima gdje ima štetnog zračenja, pa tako koprivi ništa ne smeta, može da raste bilo gdje, zato čini se i ima tako jaka ljekovita svojstva.

Noć najopasnija za zračenja

Intenzitet zračenja nije uvijek isti: najslabiji je oko podneva, a najjači noću, između 1 i 4 sata, kada je duplo uvećan. Kada je pun mjesec zračenje se triplikuje, a ako dođe do promjene u magnetskom polju zemlje, što se dešava prilikom nevremena, oluje, grmljavine, ta jedinica se učetvorostručuje.

Bukva i smreka

Postoji izreka: “Bukvu sadi, ispod bukve lezi, a od smreke bježi”. Kad je nevrijeme boravak na otvorenom prostoru opasan je od udara groma, a gromovi “vole” ukrštanja podzemnih vodotokova, gdje obično raste smreka. Bukva propada na takvom području i opasnost se izbjegava.

 

Biljka „ženska sreća“ (Spatifilum ) efikasno „upija“ štetna zračenja u stanovima i kancelarijama

Postoje biljke koje dekorišu vaš prostor, a ujedno upijaju sva štetna zračenja u stanu ili kancelariji u kojoj smo okruženi  telefonima, kompujterima i drugim aparatima koje zrače. Prije svih to je biljka „Spatifilum“ koja u narodu ima popularan naziv – „ženska sreća“.

Pokazalo se da ova biljka prosto buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. Naime, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju televizijski i kompjuterski ekran, pa je zbog toga postao omiljena cvijetna dekoracija u stanovima i kancelarijskim prostorima koji su prepuni elektronike.

Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dijela ekrana oko kojeg se jonizuje vazduh. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparatra upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, dok energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast. Kao krajnji rezultat spatifilum će početi da dobija nove bujne listove i brojne cvjetove. Ova biljka nije samo odličan čistač jonizujućeg zračenja već i najljepši predstavnik porodice kozlaca čiji se trajni bijeli cvjetovi mogu rezati i staviti u vazu kao ukras.

Postoji vjerovanje da ova biljka donosi sreću njenoj vlasnici. Ako neudatoj djevojci poklonite spatifilum, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život. Ako je poklonite udatoj dami – u porodici će se pojaviti dijete.

Test sa jagorčevinom i paprati!

Da bi se u kući odredilo dobro mjesto, bez patogenih zračenja, savjetuje se jednostavan “ogled” sa jagorčevinom ili muškom paprati.

Ubere se jagorčevina ili muška paprat, isijeku se komade, te se stave u 20 posuda sa vodom i rasporede svuda po stanu. Gdje je biljka ostala zelena, to je dobro mjesto, gdje počne da žuti ili da prelazi u braon boju, da umire – to nije dobro mjesto.