Kako ljepotu održavaju žene širom svijeta: Japanke rižom peglaju bore, Grkinje se kunu u maslinovo ulje

 Prirodni sastojci se vijekovima koriste u službi ljepote, pa Japanke koriste rižu za peglanje bora i vraćanje mladalačkog sjaja.

Svaki dio svijeta ima svoju kulturu, običaje, ali i tajne ljepote koji se prenose sa koljena na koljeno, od baki i majki na njihove kćerke. Sigurno i u vašoj porodici postoji neki takav trik ili sastojak u koji se žene iz porodice kunu da im je dao ljepši izgled, a ovo su primjeri svjetskih tajni ljepote.

Rižom se pegla lice u Japanu

Gejša, što znači “ona koja živi u skladu s umjetnošću”, uči ceremoniju čaja, kaligrafiju, uvježbava plesne tačke, ali zasjenjuje i ljepotom. Kožu, kosu i nokte gejše su održavale lijepima pomoću “tajnih sastojaka” iz podneblja Zemlje izlazećeg sunca.

Zdrava na tanjiru, blagotvorana na licu, riža bogata antioksidansima za ljepotu i sjaj kože, Japanke koriste kako bi pobijedile bore i hidrirale lice. Za svilenkastu kožu izmiksajte dvije kašike riže (ili rižinog brašna) sa kašikom šlaga. Nanesite na lice i isperite nakon 20 minuta. Ako imate suhu kožu, prije nanošenja maske na kožu stavite malo ulja jojobe.

Hajdučka trava liječi štetu od sunca

Još su žene Aboridžina poznavale ljekovitost hajdučke trave, koji je latinski naziv zaslužio od ‘Achilea’, odnosno Ahila, junaka kom je boginja ljepote Afrodita liječila ranu. Čest je sastojak krema protiv ožiljaka, strija, akni i problematične kože, a koren hajdučke trave takođe deluje protivupalno. Kremu sa umirujućim djelovanjem spakujte za more, protiv opekotina.

So i ulje za glatke pete

Grkinje su prepoznatljive po karakterističnom nosu, ali i po baršunastoj koži, koju duguju mediteranskoj ishrani. U smjesu od maslinovog ulja i šećera može “da uskoči” cijelo tijelo, a za piling peta izmiješajte ulje i krupnu morsku so.

 

 Jogurt skuplja neposlušne pore

Lasi je tradicionalno indijsko osvježavajuće jelo na bazi razvodnjenog jogurta. Nakon ručka kuharice ga sačuvaju i za neutralizovanje proširenih pora na licu. Nakon buđenja poprskaju lice jogurtom pa se temeljno isperu ledenom vodom.

Nakon zabave, grožđe i brašno

Čileanci su poznati vinoljupci, a zrna crnog grožđa prijaju i koži. Vinova loza i dvije kašike brašna su sve što treba za spasavanje umorne kože, posebno nakon žurke ili neprospavanih noći.

Bijeli luk i lak za superjake nokte

Osim što tjera vampire, bijeli luk je dobar i za nokte, a tu tajnu su otkrile žene iz Dominikanske Republike. Za superjake nokte što sitnije nasjeckajte bijeli luk, pomoću čačkalice ugurajte u bočicu običnog laka za nokte i ostavite 7-10 dana.