Kako lakše zaspati kada su noći pretople: BEZ ZAGRLJAJA, PIDŽAME, NA HELJDINOM JASTUKU

Zaspati u vrelim ljetnim noćima ponekad može biti veoma teško. Najčešće, da bi se bar malo rashladili, ljudi spavaju bez pokrivača, međutim, bez obzira na to koliko vam je vruće, ovo ne biste trebali raditi.

Dakle, spavanje bez pokrivača vam neće poboljšati san. Naprotiv, deke i plahte su obično dobar dodatak za spavanje.

Naš cirkadijalni ritam vezan je za temperaturu, a pad tjelesne tjelesne temperature događa se neposredno prije spavanja – objasnila je medicinska sestra Ellen Wermter i glasnogovornica Vijeća za bolje spavanje.

Temperatura tijela pada u toku cijele noći. To je način na koji tijelo čuva energiju koja se preusmjerava na druge sisteme, poput sistema za probavu. Prekrivači sprečavaju da vam temperatura tijela padne prenisko i da vas probudi, čak i kada je pretoplo.

Budući da je početni pad temperature znak za san, tako je i pokrivanje dio vaše rutine, pa ukoliko je preskočite vaš mozak će osjetiti da mu nešto nedostaje i bit će vam teško da se opustite i zaspite – rekla je Wermter.

Osim prekrivača stručnjaci preporučuju da se istuširate toplom vodom.

Kada grijete tijelo pod tušem, aktivirate prirodni proces termoregulacije – rekla je stručnjakinja za spavanje Chelsie Rohrscheib.

Drugim riječima, voda na vašoj koži isparava nakon tuširanja hladeći vaše tijelo velikom brzinom. To je poruka vašem mozgu da je vrijeme za spavanje. Također, nakon tuširanja će odlazak pod pokrivač biti poput ugodne oaze, a ne kao da ste ušli u pećnicu.

Savjetuje se i da se pokrivate tanjim pokrivačima i da zaboravite na pidžamu. Spavajte u donjem vešu.

Temperatura mozga prije spavanja treba vam pasti za jedan ili dva stepena.

Jastuci koji hlade prikladan su način da ubrzate ovaj postupak, ali će vam povećati i šanse da zaspite.

Također, možete nabaviti i rashladne prekrivače ili deke od bambusa.

Stručnjaci savjetuju da prije spavanja držite noge u hladnoj vodi ili da ih jednostavno otkrijete kada legnete spavati. To će vam pomoći da snizite ukupnu tjelesnu temperaturu tijela. Ukoliko spavate s partnerom, ne morate spavati zagrljeni, već dajte jedno drugom malo prostora.