Kako koristiti peršun za liječenje otečenih očiju i nogu (RECEPT)

Peršun je biljka koja pripada porodici štitarki. Zeleni dijelovi biljke sadržavaju eterično ulje, a rabe se i kao začin i kao sastojak lijekova

Začin je moguće kupiti tokom cijele godine, obično za juhu i dekoraciju jela. Lišće biljke odličan je izvor vitamina A, C i K te se u istoriji koristio  kao ljekovita biljka.

Bez peršuna je ukus mnogih jela nezamisliv, ali zagovornici tradicionalne medicine ističu i njegova brojna ljekovita svojstva u otklanjanju različitih tegoba. Kod peršuna je ljekovito sve – korijen, list i sjemenke.

Za poticanje mokrenja, u slučaju kada je otežano, treba izmiješati korijen, list i sjemenke, pa sve sitno isjeckati. Potrebno je pet kašika. Mješavina se potom kuha pet minuta u 500 ml vode, zatim odstoji 20 minuta, pa procijedi. Pije se po šoljica, triput dnevno. Ovaj čaj istovremeno je djelotvoran kod otečenosti nogu.

Kada su oči otečene i upaljene, dvije kašike sitno isjeckanog peršunova lista treba kuhati u 300 ml vode, dvije do tri minute, zatim sadržaj ohladiti i procijediti kroz sterilnu krpu ili gazu. Dobivenim čajem više puta dnevno ispiru se oči, a uvečer se stavljaju oblozi da stoje duže vrijeme.

Oblozi se pripremaju tako što se šest grančica opranog peršunovog lišća stavlja na kapke, a oči se povezuju gazom. Oblog se skida tek ujutro, u zamračenoj prostoriji.

 

error: Content is protected !!