Kako koristiti kompot za dobro zdravlje

Kompot je svjež, sočan i sladak napitak, a spreman je za samo 15 minuta. Može se piti topao ili hladan. Uživamo u njemu, a da možda nismo ni svjesni kakve se sve zdravstvene blagodati skrivaju u njemu.

Upotrijebljeni sastojci u pripremi kompota određuju količinu i sastav biološki aktivnih tvari, vitamina, minerala i organskih kiselina. Takođe, od upotrebljenih sastojaka zavisi boja i okus ovog deserta. Kao sirovine za pripremu kompota, koriste se jabuke, kajsije, kruške, dunje, breskve, šljive, naranče, mandarine, zatim bobičasto voće kao što su grožđe, trešnja, slatka trešnja, crvena i crna ribizla, ogrozd, brusnica, viburnum, dren, jagode, maline itd.

Da bi se u kompotu sačuvali svi hranjivi sastojci, potrebno je kuhati ga sa zatvorenim poklopcem, ne duže od pet minuta. Kompot je visokokalorična poslastica jer sadržava dosta šećera. U uobičajenom obliku se ne preporučuje osobama sa dijabetesom.

Kompot od grožđica ljekari preporučuju kao lijek protiv anemije, poremećaja gastrointestinalnog trakta, slabosti mišića, povišene temperature, bolesti bubrega i srca. Ova tekućina se može davati i dojenčadi, kod nadimanja zbog crijevnih plinova ili narušene mikroflore crijeva.

Kod pripreme grožđica, treba ih oprati u toploj vodi, ukloniti sve ostatke prašine i peteljke. Bolje je koristiti suho grožđe. Očišćene grožđice treba staviti u čajnu posudu, preliti kipućom vodom i ostaviti da odstoji pola sata. Pri kuhanju napitka za djecu, treba uzeti pet do deset grožđica na 200 ml vode.

Kompot od šipka je prava riznica vitamina, minerala i organskih kiselina potrebnih tijelu, naročito tokom hladnog vremena. Posebno je koristan za osobe sa zatajenjem bubrega ili bolestima probavnog trakta, pomaže u odstranjivanju viška tečnosti, normalizira metabolizam, veže i pomaže otklanjanje nekih toksina. Osušeni ili svježi šipak treba izgnječiti, ubaciti u posudu, dodati šećer i preliti kipućom vodom.

Ako patite od problema izazvanih želučanom kiselinom, praćenih gastritisom ili čirom, trebate izbjegavati voćne napitke od kiselog, bobičastog ili nezrelog voća.