KAKO KORAČAŠ – TAKVOG SI ZDRAVLJA: SPORI HOD UKAZUJE NA ŠEĆERNU BOLEST

Mlada i zdrava osoba u dobroj formi u prosjeku treba da hoda 1,2 do 1,4 metra u sekundi. Međutim, i relativno blagi artritis ili drugi bolovi uticaće na usporavanje hoda.

 Stručnjaci ističu da način i brzina hodanja mogu da ukažu na dijabetes, artritis i avitaminozu, degenerativne promene, Alchajmerovu bolest i druga ozbiljna oboljenja.

„Spori hod može da upozori na dijabetes, artritis, rizik od demencije, dok brzo hodanje pokazuje da tijelo funkcioniše dobro. Mlada i zdrava osoba u dobroj formi u prosjeku treba da hoda 1,2 do 1,4 metra u sekundi. Međutim, i relativno blagi artritis ili drugi bolovi uticaće na usporavanje hoda. Osobe sa artritisom hodaju sporije od metra u sekundi, a ako je stanje veoma loše, samo pola metra u sekundi.

Na osnovu brzine hodanja može da se predvidi i koliko će dugo neko živJeti, tvrde naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu. Oni su detaljnim istraživanjem ustanovili da osobe koje hodaju sporije imaju veći rizik od umiranja, dok su brzi, žustri ljudi živjeli duže od statistički predviđenog životnog vijeka.

Kratki koraci mogu da ukažu na osteoartritis, oštećenje mišića kao posljedice nošenja visokih potpetica, ali i na limitirane sposobnosti doživljavanja orgazma. Kada je riječ o osteoartritisu, najčešće se radi o kukovima, dok blokada mišića karlice može biti povezana sa oštećenjima koja utiču na sposobnost postizanja vaginalnog orgazma