Kako jesti manje, a zdravije

Preporučeni dnevni kalorijski unos za odraslu ženu iznosi oko 2000, a za muškarca 2200 kalorija


Svi znaju da su čips, čokolada i brza hrana prepuni nepotrebnih kalorija, ali sir, voćni sokovi i milk šejkovi su puno kaloričniji nego što ljudi pretpostavljaju, pa se ne znajući kako – goje.

Takozvane prazne kalorije dolaze iz hrane koja je energetski bogata, ali nutritivno ne. Stručni naziv je ‘namirnice niske nutritivne gustoće’. Ta hrana je bogat izvor energije, koja proizlazi iz masti i šećera, a ima neznatan udio vitamina, minerala i vlakana.

Preporučeni dnevni kalorijski unos za odraslu ženu iznosi oko 2000, a za muškarca 2200 kalorija. One se, ako se ne pazi, vrlo lako nakupe tokom dana.

– Trebalo bi da izbjegavate panirane kolače i krofne koji sadrže dodatne šećere i čvrste masti. Nadalje, pića poput sportskih, energetskih i voćnih napitaka jer sadrže dodane šećere. Poželjno je izbjegavati i sir, sladoled i druge punomasne mliječne proizvode, koji sadrže dodatne količine masti. Nadalje, na listi nepoželjnih namirnica su tvrdi bomboni i čokoladice i brza hrana poput pice, burgera, pomfrita, i slično jer često sadrže i dodane šećere i masti – objašnjavaju nutricionisti.

Među hranom koja se može jesti kao međuobrok ili zdrava grickalica uvijek su sveže voće i povrće.

– Dobar izbor su svježe ili zamrznuto bobičasto voće, jabuke, narandže, banane, dinje, lisnato povrće, brokula. Što se proteina tiče, dobar izbor su jaja, grašak, riba, orašasti plodovi.

Obilje vlakana pruža osjećaj sitosti, a zbog obilja vitamina i minerala imaćemo više radnog elana, napominje ona uz pojašnjenje da nas visok udio masti i šećera čini umornim i tada posežemo za novom hranom ili pićem.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!