Kako je vodenica Kvrkulja u kladuškom naselju Podzvizd ponovo zasijala novim, starim sjajem? PONOVO TUTNJI VODENIČKI TOČAK

Mlin Kvrkulja spada u red najstarijih mlinova na području velikokladuške općine. Sagrađen je davne 1927. godine, a obnovom je sačuvan njegov orginalan izgled

U stara, dobra vremena, lokalitet neobičnog naziva Kvrkulja, na četvrtom kilometru od centra Velike Kladuše, bilo je izletište na koje su dolazili mještani iz svih dijelova ove općine, a posebno iz Mjesne zajednice Podzvizd.  Vremenom ovo izletište palo je u zaborav, jezero se pretvorilo u baruštinu, a mlinsko kolo stalo.

Međutim, zadnjih nekoliko godina, zahvaljujući ovdašnjim mještanima, među kojima je najviše onih koji rade u inozemstvu,  sve je zablistalo novim, starim sjajem.

Hasan Keranović, koji je poznat u ovim krajevima kao čuvar i njegovatelj starina ispričao je:

– Projektom, kojom je rukovodio Šerif Hušidić, a kojeg su finansirali mještani, Kvrkulja je zadnjih par godina ponovo postala odmaralište, sada sa brojnim sadržajima, Prirodno jezero je očišćeno i pretvoreno u kupalište, a renovirani mlin je u punoj funkciji za mljevenje žitarica na starinski način..

Mlin Kvrkulja spada u red najstarijih mlinova na području velikokladuške općine. Sagrađen je davne 1927. godine, a obnovom je sačuvan njegov orginalan izgled. Izrađena je i njegova replika, pa je ovo izletište  jedno od najljepših i najatraktivnijih u ovom dijelu naše domovine, s ponosom ističu mještani Podzvizda pojašnjavajući kako treba u ljeto doći i doživjeti potpun ugođaj, kada u domovinu dolaze Velikokladušani koji žive i rade u zapadnim zemljama.

Od mještana Podzvizda smo saznali da je prilikom polaganja asfalta  na nekadašnji kolski put, vodenica  trebala biti porušena, ali oni nisu to dozvolili već su je izmjestili sa korita potoka Kvrkulja, jer je u međuvremeno došlo do uređenja njezinog vodotoka. Zanimljivo je da je ovaj lokalitet najveće izvorište vode za velikokladuški vodovod.

 

Mustafa SMAJLOVIĆ