Kako je Sara Vitli (22) infuzijom velikih doza vitamina C uspjela izliječiti težak slučaj ekcema: Umjesto odjeće sam nosila zavoje!

Koža mi je bila toliko otečena da sam se uz teške muke kretala. Čak mi je odjeća koju sam nosila i dodir čaršafa na koži izazivao bol. Tuširanje je za mene bila najveća kazna, uvijek sam plakala pod tušem jer sam osjećala kao da mi koža gori. Svaki put kada bih se pomjerila, iza sebe bih ostavljala komade mrtve kože. Presvlačila sam se svakih par sati jer mi se odjeća prljala kad god bih se pomjerila

Od kožnih oboljenja pati sve više ljudi, a jedno od najčešćih i neugodnijih je ekcem. Bolest modernog doba, kako ga zovu, najprije se pojavljuje na otkrivenim dijelovima tijela poput ruku i lica. Simptom je suha i crvena koža koja se peruta i svrbi, a češanje samo pogoršava stanje i može da dođe do krvarenja i infekcije.

Osim genetske predispozivije, pojavi ekcema pogoduju spoljni faktori poput alergena iz hrane i vazduha, ali prekomjerna upotreba sapuna, šampona ili deterdženta. Iako se kod većine osoba prvi simptomi pojave prije pete godine, ekcem može da „napadne“ i u kasnijim godinama.

To najbolje zna dvadesetdvogodišnja Sara Vitli iz Lidsa koja je od ekcema oboljela prije tri i po godine, čije je stanje bilo toliko loše da je često zbog bolova izostajala sa posla, a čak joj je i nošenje odjeće izazivalo neizdrživu agoniju.

 

Bol izazivao i dodir čaršafa

Mrlje na koži su se prvo pojavile na koži ispod pazuha, a za nekoliko mjeseci većina Sarine kože je bila prekrivena crvenim tragovima, uključujući i njene uši, a najgore su prošle njene ruke i noge.

  • Stvari su postale tako loše da nisam uvijek mogla otići na posao, iako radim u kancelariji i većinu vremena provedem sjedeći. Živjela sam u zavojima, nisam se mogla obući bez pomoći svog zaručnika i jedva da sam spavala.
  • Koža mi je bila toliko otečena da sam se uz teške muke kretala. Čak mi je odjeća koju sam nosila i dodir čaršafa na koži izazivao bol. Tuširanje je za mene bila najveća kazna, uvijek sam plakala pod tušem jer sam osjećala kao da mi koža gori. Svaki put kada bih se pomjerila, iza sebe bih ostavljala komade mrtve kože. Presvlačila sam se svakih par sati jer mi se odjeća prljala kad god bih se pomjerila – priča Sara.

Sara se uopšte više nije mogla sjetiti kako joj je koža prije izgledala ili kakav je osjećaj dodira na zdravoj koži.

  • Došlo je do toga da više uopšte nisam htjela da izlazim iz kuće. Totalno sam se izolovala od ostatka svijeta jer me bilo sramota svog izgleda, emocija i činjenice da sam se konstantno češkala – priznaje ova hrabra djevojka.

Jutarnje oblačenje odjeće je za nju uvijek bio najteži dio dana. Hoće li je ova majica previše svrbjeti? Hoće li joj biti vruće što će izazvati crvenilo kože? Da li je dovoljno zaštitila kožu od zime koja bi joj samo dodatno isušila kožu?  Sve su to pitanja koja bi Sari prolazila kroz glavu svakog dana.

  • Plašila sam se da ću nepokrivenim dijelom tijela slučajno nešto dodirnuti od čeka će mi se koža razbuktati. Obično oblačenje za mene je značilo pravu bitku za boli i emocijama, a to mi je vjerovatno najteže palo jer obožavam modu i odjeću – kazuje Sara Vitli.

 

 Olakšanje došlo s prvim kapima

Obilazila je Sarah razne doktore i dermatologe u potrazi za lijekom koji bi joj olakšao muke. Barem jednom sedmično, išla je na preglede i konsultacije, ali nijedan od ponuđenih tretmana nije dao željene rezultate.

  • Znali su mi reći da je riječ o ekcemu ali i ne šta ga uzrokuje. Steroidne kreme bi ublažile crvenilo, neke druge bi hidratizirale kožu, ali to bi potrajalo samo oko sat vremena, a onda sve po starom.
  • Probala sam i sa uzimanjem antihistaminskih tableta koje smiruju svrbež, ali ni one nisu pomogle. Od njih sam se samo osjećala ošamućeno i pospano. Kada bih dobila infekciju, uzela bih propisane antibiotike koji su mi jednom pomogli, ali čim bih ih prestala uzimati, ekcem se vratio – priča Sara.

Znajući u kakvim je mukama, jedan radni kolega Sari preporučuje da posjeti doktora Majkla Barniša koji radi uz privatnoj klinici REVIV UK., gdje se između ostalih usluga, nudi i intravenozna terapija vitaminima, posebno vitaminom C. Ova terapija je sve popularnija među holivudskim zvijezdama koje uvijek traže novi način za očuvanje zdravlja i madolikosti.

  • Ne podnosim igle, pa sam prvog dana terapije bila veoma nervozna. Terapija se uzima zajedno sa dozama glutationa koji je prema riječima ljekara najvažniji među antioksidantima jer sprječava oštećenja ćelijskih komponenti. Sama terapija je prošla puno bolje od očekivanog, zapravo je veoma opuštajuća – iako nisam mogla gledati u iglu.

–     Već nakon prve terapije sam osjetila poboljšanje. Ukoliko bi mi se koža upalila, crvenilo bi se povuklo brže nego prije. Poslije drugog tretmana vidjela sam velike promjene na svojoj koži, da bih nakon treće terapije uspjela čitavu noć provesti spavajući, što se nije desilo od kada su mi se javili prvi simptomi ekcema – kazuje Sara.

Na savjet doktora Majkla, Sara je smanjila unos mliječnih proizvoda, soje i šećera, kao i ograničila konzumiranje prerađene hrane, kofeina i alkohola.

  • Namirnice poput šećera i mliječnih proizvoda znaju uzrokovati slabost imunog sistema, tako da su mi ovi savjeti veoma pomogli na putu liječenja – objasnila je.

 

 U novoj koži

Ovih, Sara je ponovo na poslu, noći provodi morno spavajući, a na koži skoro da nema traga crvenilu ili svrbežu. Čak je vratila vježbanje u svoju dnevnu rutinu, što je prije nekoliko mjeseci bilo nezamislivo jer joj je i namanji pokret uzrokovao veliku bol.

  • Još uvijek malo svrbi, posebno pred kraj dana ili nakon tuširanja, ali osjećam se budnom i puna sam energije. Osjećam da mi koža sada normalno izgleda, i više nemam ograničenja kada je riječ o mjestima na koje želim da idem ili o odjeći koju nosim. Terapija mi je zaista promijenila život.
  • Svjesna sam da je ekcem bolest koju je veoma teško u potpunosti izliječiti, ali zbog ovog tretmana se zaista tako osjećam – kazala je Sara, koja je pokrenula i modni blog AVIDfashion na kojem piše o organskim materijalma koji ne sadrže štetne boje ili hemikalije i koje prijaju koži.

 

 Spasonosna terapija

Intravenozna vitaminska terapija je medicinska metoda pomoću koje se vitamini i minerali pacijentima ubrizgavaju direktno u krvotok. U poređenju sa drugim načinima primjene lijekova, intravenozni put je najbrži način isporuke fluida i lijekova širom tijela.

Kod većine terapija, vitamin C se uzima oralno, a naučna istraživanja su pokazala da uzimanje vitamina C intravenozno povećava koncentraciju vitamina C za sto do petsto puta u odnosu na oralnu terapiju čiji je procenat apsorpcije vitamina tek 15% Upravo ova visoka koncentracija u krvi je od ključne važnosti za moć vitamina C da napadne bolesti u tijelu.

Sam tretman traje petnaest do dvadeset minuta, a ova metoda se isprva koristila u bolnicama za pacijente koji su imali problema sa unosom esencijalnih vitamina i minerala. Intravenozna terapija sadrži velike doze vitamina C, zajedno sa mineralima, antioksidansima i elektrolitima koji jačaju imunitet, vrše detoksikaciju tijela i povećavaju snagu i energiju tijela.

Terapija koju je Sara koristila bila je kombinovana glutationom, koji se sastoji od aminokiselina, a proizvodi ga tijelo u borbi protiv slobodnih radikala. Ovaj kralj među antioksidansima ima toliko snažan regenerativni efekat na ćelije da, ukoliko se neka osoba predozira paracetamolom, a jetra tada otkaže, kako bi se pacijentu spasio život ljekari će mu dati intravenoznu dozu čistog glutationa.

Intravenozna terapija se nudi u brojnim privatnim klinikama širom svijeta, a cijene variraju. Klinika u kojoj je Sarah pronašla spas, usluge intravenozne terapije naplaćuje 199 funti (oko 440 maraka).