Kako je Sanjanin Fahrudin Sadić priredio atrakciju u svom rodnom gradu? Fijaker stari sanskim ulicama luta…!

Star je, ni manje ni više, nego 104 godine – s ponosom ističe vlasnik fijakera, uvjeren kako će i drugi Sanjani ubrzo slijediti njegov put

Zahvaljujući Sanjaninu Fahrudinu Sadiću, koji živi i radi dugi niz godina u Sloveniji, njegov rodni grad je ove godine dobio prvi poslijeratni fijaker koji je ubrzo postao atrakcija. Njegov ponosni vlasnik ističe kako to nije “obični” fijaker. Kaže:

– Potječe iz doba Austrougarske. Star je, ni manje ni više, nego 104 godine!

 Dobra, stara vremena

Zanimljiva je Sadićeva priča kako je došao na ideju da gradu na devet rijeka “daruje” ovo vozilo koje je u prošlosti bilo jedino prijevozno sredstvo. Kazuje:

–  Od starijih Sanjana sa velikom pažnjom slušao sam romantične priče iz prošlosti o fijakerima kojih je nekada bilo desetak. U to vrijeme automobili su bio rijetkost  i ko je imao ovo, danas atraktivno vozilo, kao da je imao ferari. Bila mi je želja da na ovaj način bar malo oživim duh dobrih starih vremena u kojem se živjelo sporije, zdravije i rahatnije. Nabavio sam dva mlada konja za vuču, a fijaker namjeravam koristiti u vlastite svrhe.

  Novi, stari sjaj

Posebno je zanimljiva priča kako je ovaj privatni poduzetnik pronašao i kupio fijaker.  Ispričao je:

– Pronašao sam ga i kupio u Sloveniji. Bio je sklonjen u nekom seoskom dvorištu, prekriven prašinom. Sa vlasnikom sam se brzo dogovorio. Kako mu nije mnogo značio, prodao mi ga je povoljno. E, zato me je restauracija  prilično koštala, ali nije mi bilo žao jer sam znao njegovu vrijednost.

Na njemu su mnogi dijelovi orginalni poput starih farova u kojima su voštane svijeće, s tim što je ugrađeno i nekoliko modernih dodataka, kao što su hidrauličke kočnice. Nakon temeljite restauracije u jednoj specijalizovanoj austrijskoj radnji, zablistao je novim starim sjajem. Sada nema tih novaca za koje bih prodao ovog ljepotana starog 104 godine!

Usluga za vjenčanje

Ukoliko neko izrazi želju da fijaker iznajmi za vjenčanje ili slične porodične potrebe i radosti, neće biti problema, jer takvim željama naših sugrađana i gostiju rado ćemo izaći u susret – kazao je Sadić i dodao kako je uvjeren da će njegov primjer ubrzo slijediti i drugi Sanjani.

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba