Kako je Nisvet Z. iz Sarajeva ostao bez oba roditelja: Oca i majku u smrt je poslao laminat, za koji nisam znao da je u vrhu liste, po naše zdravlje, opasnih stvari

Kad bi čovjek znao šta je sve kobno po zdravlje i život, bježao bi od toga kao đavo od krsta. Ali, tko bi ikad i pomislio da laminat koji prekriva skoro svačiji pod u domu, može djelovati smrtonosno? Ja sam se u to uvjerio, nakon što mi je otac izdahnuo na rukama. Zato želim priču podijeliti i sa ostalim čitateljima, kao znak upozorenja svima onima koji su spremni prihvatiti dobronamjeran savjet. Jer, najteže iskustvo je ono koje stekneš na vlastitim greškama i promašajima

Odmah nakon završetka rata, moji roditelji su počeli sa renoviranjem porodične kuće u jednom sarajevskom naselju. Nismo imali novca za luksuzne stvari, ali, sjećam se da je meni, tada osmogodišnjem djetetu posebno bila draga zamjena starog poda laminatom. Klizao sam se povazdan po njemu, i s veseljem svoje vršnjake pozivao, da se i oni kližu. Nije bilo sretnije osobe od mene – počinje priču Nisvet Z. iz Sarajeva.

Kao trinaestogodišnjak Nisvet je primio težak udarac sudbine; od karcinoma pluća umrla mu je majka.

Pri polasku u srednju školu, još uvijek slomljen zbog gubitka najdražeg bića Nisvet je doživio još jedan šok. Na sistematskom pregledu mu je ustanovljena narušena funkcija pluća, što ga je istog trena navelo na pomisao da i on ima rak.

– Drhtao sam kao prut slijedećih nekoliko dana dok sam obilazio liječnike, radio spirometriju, EKG pluća i ostale nalaze. Mislio sam da je gotovo i da ću se ubrzo pridružiti majci. Iako sam odranije primijetio da otac i ja često kašljemo, tek tad mi se upalila lampica u glavi. To je neka naslijedna boleščura, umrijet ćemo i ja otac – mislio sam naivno tada – govori Nisvet.

Ophrvan sumornim mislima, Nisvet je insistirao i na kraju i oca ubijedio da pođe doktoru.

– Jedno vrijeme smo kod ljekara bili redovni, a kako se ništa nije dešavalo niti su nam nalazi bili izrazito loši, prestali smo obilaziti liječnike. Vremenom su isparile i sumorne misli. A onda, ocu su dijagnosticirali rak pluća. Ono od čega smo najviše strahovali. U očevim plućima rak se rasplamsao prebrzo. Pojeo ih je skoro preko noći. Podmukla bolest mu je nagrizla oba plućna krila, a onda je brzinom svjetlosti buknula i oborila ga u postelju. Već sutradan, dok sam mu pomagao da se obuje, samo je zahroptao, zakolutao očima i jedva protisnuo kroz zube: „Ne mogu disati, nemam zraka“. Svalio se na mene svom težinom, dok sam ga dovukao do kauča, već je izdahnuo. Da li sam ja slijedeći pitao sam se kad je autopsija pokazala da su očeva pluća bila potpuno izgrižena rakom.

  • Dešava se. Metastaza je bila galopirajuća, ali ne znamo koji je uzrok, niti šta je ubrzalo proces sasušivanja bronhija i razaranje plućnog tkiva – objašnjavali su liječnici nalaze autopsije.
  • Mogao sam i ja umrijeti i nikad ne saznati ni razlog preranog odlaska roditelja, ali, sudbina nekad povuče i dobre poteze. U Auri sam čitao savjete za zdrav život koje piše doktorica Trobradović, i iznenadio sam se kad sam pročitao kako je laminat poguban za zdravlje. Taj članak me je ponukao da je posjetim.

A u razgovoru sa dr. Šuhretom, mladić je saznao i uvjerio se da su upravo otrovna isparavanja i zračenje iz laminata dokrajčili njegove roditelje, a zamalo i njega.

– Odmah sam iz kuće digao sav laminat i zamijenio ga običnim podom. Naravno da sam osjetio da bolje spavam a i savjest mi je bila mirna. Tome su naravno doprinijeli i tretmani kod dr. Šuhrete, koja je od tada moj jedini prijatelj. Ustvari, u njoj vidim svoju rahmetli majku, brižnu ženu prepunu korisnih savjeta i uvijek spremnu na pomoć drugima – govori Nisvet.

 Riječ doktorice: Laminat – bolest i smrt u kući

Prof. dr. Šuhreta Trobradović Seka (061/320-726)

Posmatrajući cjelokupnu genezu i historijat ove porodice, saznala sam da su oni dugo vremena boravili u kući izloženoj vlagi, a znamo da su pluća kao najveći organ u ljudskom tijelu, najosjetljivija. S druge strane, imati laminat u kući znači imati bolest i smrt u kući, jer je na listi opasnih stvari i predmeta koji zrače, laminat pri samom vrhu. Prepun je štetnih tvari i hemikalija, jer je natopljen bojama i lakovima. Lijep enterijer u svom domu možete postići i sa prirodnim, a istovremeno i zdravim materijalima.

Nisvetovo zdravstveno stanje je sada izuzetno dobro i drago mi je da su savjeti koje objavljujem na stranicama Aure barem nekome pomogli – kaže dr. Šuhreta Trobradović.

 

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!