Kako je mladi poduzetnik Suad Alikadić iz Živinica u svom hobiju spojio lijepo sa korisnim? Čudesno lijepe Suadove kreacije od gume ostavljaju bez daha

Prepoznatljive su moje vrtne garniture, stolice i stolovi, ukrasi za sadnju cvijeća u obliku labuda, hobotnice, kljunara,  žabe, pijetla, a tu su i klackalice, taburei, bunari, razne dječije igračke – kaže naš sagovornik

Mladi poduzetnik Suad Alikadić, iz živiničkog naslja Litve, prije četiri godine došao je na ideju da od starih, dotrajalih guma spravlja čudesno lijepe i korisne kreacije od kojih posjetiocima njegovog doma zastaje dah. Za naš magazin kazao je:

– Izvorna ideja vjerojatno pripada nekome drugom, jer se stare autobomilske gume odavno koriste kao svojevrsne vaze za cvjetnjake, ali ja sam želio nešto novije, ljepše za oči i funkcionalnije u smislu primjene. Da bude lijepo sa korisnim počeo sam bojiti svoje rukotvorine raznih oblika i izgleda, pa je boja davala posebnu draž svakom predmetu, svakoj mojoj kreaciji.

 Vrtne garniture

Za četiri godine, koliko se bavi ovim nesvakidašnje lijepim i korisnim hobijem, Suad je uradio toliko lijepih i korisnih kreacija da im se ne može sjetiti broja. Danas njegova gelerija gumenih umjetnina ukrašava dvorišta, bašte i vrtove diljem Bosne i Hercegovine.

– Sve što je lijepo i funkcionalno brzo osvaja zainteresovane, tako da se u ovom poslu može uživati, ali od ovog posla nože se i lijepo živjeri – kaže susretljivi kreator i nastavlja priču:

– Kada sam počinjao ni sanjao nisam da će moje kreacije ukrašavati bašte i avlije u Sarajevu, Tuzli, Prijedoru, Mostaru. Prepoznatljive su moje vrtne garniture, stolice i stolovi, ukrasi za sadnju cvijeća u obliku labuda, kjunara, hobotnice, žabe, pijetla. Tu su i klackalice, taburei, bunari, šolje, razne dječije igračke.

 Tajna boje

Suad uz smiješak zadovoljstva veli kako mnogi, koji navrate u njegovo bajkovito dvorište, ostaju zadivljeni ljepotom izgleda unikata od gume. Kaže kako prosto ne mogu da vjeruju da su proizvodi od stare, dotrajale autogume, a ima i onih koji odu u nevjerici.

Na naše pitanje, ima li poteškoća u izradi predmeta od gume kazuje:

– U svakom poslu pa i u ovom ima poteškoća. Najteže je naći odgovarajuće gume jer se ne mogu sve iskoristiti. Ako su stajale dugo i ako stare gume imaju u sebi određen hemijski sastav, ne mogu se lijepo obojiti. Sad već znam otprilike kad vidim gumu hoće li pocrniti ili ne jer, ako je malo promijenila boju prije nego što je obojim, znam da će s vremenom sva pocrniti. Dakle,  takva guma je neupotrebljiva!

Unikat do unikata

Svaki proizvod koji izađe iz Suadovih ruku zlata vrijednih unikat je za sebe. Ovaj mladi kreativac, kome prijatelj, vulkanizer, pomaže u nabavci sirovine, za Auru kaže:

– Ni jedan predmet nije isti, odnosno svaki ima nešto svoje, drugačije, bilo da je riječ o boji, veličini, obliku. Sve je to unikat do unikata!

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba