Kako je mladi američki glumac Andrew Klasnic očistio lice od ekcema i psorijaze :Od stida nisam smio pred kamere, a sok od celera mi je vratio samopouzdanje

Osjećao sam se potpuno poraženo i bespomoćno dok sam u ogledalu posmatrao crvenilo koje mi je prekrivalo lice i vrat. Lice mi je bilo toliko oteklo da sam se jedva mogao nasmijati bez bolova. Kao mladom glumcu, problem sa kožom me jako obeshrabrivao jer nisam mogao u ovakvom stanju stati pred kamere ili ići na audicije u nadi da će me primjetiti neki režiser

 

Mladi američki glumac Andrew Klasnic (26),  najpoznatiji je po ulozi u hit TV seriji Moderna porodica, a njegova obećavajuća karijera umalo nije okončana kada mu je prije par godina lice postalo otečeno i prekriveno crvenim mrljama.

Andrew priznaje da je čitavog života vodio veliku bitku sa problematičnom kožom. Bezbrižno djetinjstvo prekinulo je iznenadno oboljenje od ekcema i psorijaze koje je najizraženije bilo na njegovom licu i vratu, zbog čega je kako kaže, razmišljao o prekidu glumačke karijere.

Koštala me ljubav prema fast-foodu

Andrew je čitavog života uživao u tipičnoj američkoj ishrani koja se sastojala od „specijaliteta“ iz Taco Bella i McDonaldsa. Činilo se da nezdrava hrana nema nikakvog utjecaja na njegovu težinu, pa je ovaj mladić pretpostavio da mu ovakav stil života neće ugroziti zdravlje. I bilo je tako, sve do 2017. godine kada su psorijaza i ekcem prekrili njegovo lice i vrat do te mjere da nije više mogao ići na filmske audicije jer bi mu šminka iritirala ionako oteklu i crvenu kožu.

  • Imao sam brojne zdravstvene probleme tokom djetinjstva, od probavnih smetnji do migrena. Na preporuku ljekara sam uzimao antibiotike i vjerujem da sam u to vrijeme prigrlio neke nezdrave navike. Kao tinejdžera su me mučile i cistične akne zbog čega sam koristio Accutane koji veoma loše djeluje na ljudsku kožu, i koja nije učinila ništa osim što mi je koža postala još osjetljivija – kaže Andrew.

Loša i neuravnotežena ishrana tokom odrastanja samo je pogoršala stanje njegovog izmučenog lica.

  • Za doručak bih ponekad pojeo vafl, a drugi dan bi to bile pahuljice. Ručak u školi bi se najčešće sastojao od neke vrste mesa, prženog krompira, malo voća i mlijeka. Večerao bih piletinu, kukuruz ili sendvič sa maslacem, ili bio otišao u McDonalds sa prijateljima.
  • Obožavao sam fast-food. Bio je to jeftin, brz i ukusan način da zadovoljim glad. Nikada nisam pomislio da će mi takva ishrana loše utjecati na zdravlje. Sada kada se osvrnem na sve to, vidim da sam pogriješio i da je takva ishrana uzrokovala ekcem i psorijazu – priznaje Andrew.

 Od stida nisam htio pred kamere

Nakon što su mu se prošle godine na licu pojavile suhe, crvene mrlje koje su ga užasno svrbjele, znao je da je krajnje vrijeme za drastične promjene. Kako bi pokušao riješiti problem sa kožom, Andrew najprije pokušava sa primjenom nekoliko krema koje mu je preporučio njegov dermatolog, ali od njih mu se koža samo još više sušila što je rezultiralo pojavom svježih akni.

  • Osjećao sam se potpuno poraženo i bespomoćno dok sam u ogledalu posmatrao crvenilo koje mi je prekrivalo lice i vrat. Lice mi je bilo toliko oteklo da sam se jedva mogao nasmijati bez bolova. Kao mladom glumcu, problem sa kožom me jako obeshrabrivao jer nisam mogao u ovakvom stanju stati pred kamere ili ići na audicije u nadi da će me primjetiti neki režiser.

  • Koža mi je izgledala toliko užasno da punih šest mjeseci nisam otišao ni na jednu audiciju jer me bilo sramota stati pred kameru. Bilo mi je uništeno samopouzdanje kao glumcu. Kada vam je lice prekriveno ekcemom i psorijazom, ne samo da će vam šanse za posao glumca biti svedene na minimum, nego vas to dovede do toga da želite od svega da odustanete jer znate da će vas drugi ljudi osuđivati zbog izgleda – iskren je Andrew.

Novo lice

Knjiga koja će ovog mladog glumca riješiti zdravstvenih muka zove se Medicinski Medij, poznatog američkog autora Anthonya Williama u kojoj su na jednostavan i pristupačan način objašnjeni naizgled naobjašnjivi simptomi i bolesti koje zbunjuju doktore poput dijabetesa, multiple skleroze, kandide, psorijaze, ekcema, kolitisa i mnoge druge.

Nakon što je pročitao knjigu, Andrew odlučuje da kožu pokuša izliječiti biljnom dijetom. Za momka koji se čitavog života hranio prženim krompirom, pizzom i hamburgerima, bila je to velika i teška promjena. Međutim, nije trebalo puno vremena da se na licu uoče prve promjene.

  • Nije bilo nimalo jednostavno posebno jer sam prvih trideset dana proveo isključivo na veganskoj dijeti. Ali isplatilo se, jer sam bukvalno na vlastitoj koži iskusio šta takav način ishrane radi za čovjekovo zdravlje.

  • Veganska ishrana je omogućila organizmu da zacijeli, umjesto da stalno probavlja hranu. Iz ishrane sam izbacio mliječne proizvode, soju, jaja i gluten, i tako ubrzao proces izbacivanja nakupljenih otrova u tijelu. U knjizi Medicinski Medij postoji čitavo poglavlje posvećeno celeru i njegovoj čudesnoj sposobnosti da očisti tijelo i izliječi neke bolesti.

 

  • Sok od ovog povrća mi je najviše i pomogao. Svježe iscijeđen sok od celera unosi ravnotežu u nivo stomačne kiseline što olakšava probavu. Osim celera pijem i smoothie za detoksifikaciju koji se sastoji od divljih borovnica, banana, jabuka, špinata, te ekstrakta pšenične trave. Dan uvijek započinjem čašom tople vode sa limunom i cinkom.
  • Što se tiče ishrane, tu više nema mjesta za pržene krompire, hamburgere i slično. Držim se obroka od kuhanih krompira, riže, povrća, a ponekad se počastim i piletinom. Koža mi je danas neprepoznatljiva i izgleda puno bolje nego prije godinu dana. Svakog dana ispunjavam zacrtani cilj, a to je unošenje zdravih nutrijenata koji pomažu koži da ostane zdrava, čista i sjajna – rekao je Andrew Klasnic.

 Čudesni lijek

Brojna istraživanja su pokazala da celer ima pozitivan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma. Celer je odličan izvor vlakana i jako dobar izvor folne kiseline, kalija, vitamina B kompleksa i vitamina C.

 Alkalizira tijelo

utralizira kiselost, alkalizira tijelo i regulira pH vrijednost tijela. Blago alkalno tijelo je ključno za dobro zdravlje i prevenciju niza bolesti. Sok od celera hidratizira tijelo i uravnotežuje razinu elektrolita.

 Smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti

U jednom istraživanju su naučnici ustanovili da osobe koje sok od celera piju 3 puta sedmično imaju za 76% manji rizik od nastanka Alzheimerove bolesti. Celer je odličan izvor luteolina koji poboljšava kognitivne funkcije i štiti pamćenje.

 Smanjuje rizik od nastanka raka

Celer je odličan izvor antioksidanta koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i rizik od nastanka kancerogenih stanica. Celer sadrži apigenin i luteolin. To su flavonoidi za koje su istraživanja pokazala da sudjeluju u prevenciji širenja stanica raka.

 

 Ublažava upalu

Celer ima protuupalno djelovanje i smanjuje razinu prostaglandina, kemijskih spojeva koji povećavaju rizik od nastanka kronične upale. Ovaj sok vam može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa, kao i drugih kroničnih upalnih bolesti.

 Recept za čašu zdravlja

Za jednu čašu ovog zdravog napitka potrebno vam je:

20 g nasjeckane stabljike celera

Voda

Priprema:

Operite i očistite celer.

Isijecite stabljiku celera na komadiće.

Ubacite u sokovnik, potom dodajte malo vode.

Uključite sokovnik i ostavite da radi sve dok ne dobijete savršenu tečnost, bez komadića ili ostataka celera.

Procijedite sok za svaki slučaj i vaš napitak je spreman.

Ostatak celera koji ste dobili prilikom pravljenja soka možete dodati u smuti ili iskoristiti na drugi način u ishrani.