Kako je engleski seljak živio 152 godine? Pio je ovaj napitak!

Tomas Par, skromni engleski seljak, koji je živio 152 godine, pio ga je svaki dan


Ukoliko kod kuće pravite sir, kefir ili jogurt i bacate tečnost koja ostaje nakon cijeđenja, nemojte to više raditi, jer je surutka drevni lijek koji je preporučivao i sam Hipokrat.

Smatralo se da su Norvežanke dugovale svoju divnu put upravo ovom napitku. Cijenjeni doktor Pavo Ariola preporučivao je suturku za dug i kvalitetan život.

Dokaz za to je i Tomas Par, skromni engleski seljak, koji je živio 152 godine. Bio je poznat po tome što je pio surutku svaki dan.

Ova namirnica je veoma dobra za ishranu od začeća do duboke starosti. Zbog sličnosti majčinom mlijeku, može se koristiti kao zamjena za mlijeko u ishrani odojčadi. Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1odsto bjelančevina i preko 93 odsto vode.

Glavni su joj sastojci kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline. Sto grama surutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Surutka je moćan čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji snabdjeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koji značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Stručnjaci potvrđuju da oboljelima od ciroze suplementiranje sa BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije. Sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Sadrži protivupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Puna je cisteina, potrebnim tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina. Kliničke studije pokazale su da je nizak nivo glutationa primećen kod oboljelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre. Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnom žlijezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Priprema i primjena surutke

Surutku možete da napravite sami od sirovog domaćeg mlijeka, nabavite od lokalnih proizvođača, na pijacama ili u trgovinama eko hrane. Najbolja je kozja surutka, ali dobra je i kravlja. Bitno je da je riječ o životinjama koje nisu „pumpane“ hormonima. U prosjeku se od 10 litara mlijeka dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke. U početku surutku pijte umjereno, jer ona ima diuretička svojstva. Možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno. Kod probavnih smetnji, promiješajte kašiku surutke u čaši vode i popijte prije svakog obroka. Osim za liječenje, surutku možete koristiti i za spoljnu njegu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smutija, te u ishrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.