Kako je biti stariji u vezi i kako je imati mlađeg partnera ili partnericu?

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Iako u današne vrijeme nije neobično vidjeti mlađeg muškarca i stariju ženu, ipak tradicija prkosi onoj – stariji muškarac i mlađa žena. Najpopularniji par, gdje je ona nekoliko godina starija, tačnije 17, a da su sa naših prostora, definitivno su Seve i Igor. Demi Moor i Ashtonu Kutcheru, nisu cvjetale ruže u braku, a kakva je situacija kod nas i da li su ovakve veze uspješne, pitaju se neki od onih koji mi pišu:

    „Kada je došao u našu firmu, nije imao trideset. Besprijekornog izgleda, pametan, ambiciozan, lijep i mlad, pogledao me, onako u prolazu, ali, ipak mi se činilo da mu se pogled zaustavio na mom licu malo duže od uobičajenog. Ja sam tada gazila četrdeset drugu, ali uvijek sam izgledala 10 – 15 mlđe, tako da on nije mogao procijeniti kako stojim s hronološkim brojem svojih godina. Kad je već vrijeme poodmaklo i kako smo se često sretali po sastancima, na raznim poslovnim putovanjima, bilo je očigledno da mu se sviđam. Naravno, svidio se i on meni. Ma, šta svidio! Padala bih na dupe, svaki put kad bih ga vidjela. Sada smo u vezi nekoliko mjeseci. Zna da sam starija 14 godina, ali kaže da mu ne smeta. Ponekad se zezamo na račun naših godina. Jednom sam mu rekla: Mlad slon – mala surla, a on je brzinom vjetra dodao: stara koka-dobra juha. Zanima me ima li naša veza budućnosti, bez obzira na razliku u godinama?“

Starije žene su često zanimljivije mlađim muškarcima, jer imaju samopouzdanja i seksualnog iskustva puno više nego što to imaju mlađe žene i takve veze znaju biti izuzetno strastvene. Veza je u početku zanimljiva, uzbudljiva, nesvakidašnja. Također, strarije žene, zbog samopouzdanja koje imaju, vrlo su privlačne, a umiju na drugačiji način da ponude ljubav.

A evo, šta jedan muškarac kaže o svojo starijoj pertnerici:

    „Starija je od mene 11 godina, ali izgleda predobro. Mislim da mi svaki muškarac zavidi koji me vidi s njom. Samopouzdana je, pametna, ostvarena i s njom nema natezanja. Razgovor s njom  je puno više od razgovora s nekom devojkom mojih godina. Ona je zanimljiva sagovornica i umije me slušati dok  govorim. Zanima se za moj život i moj posao, a osim toga sama ima svoju karijeru, tako da mi nije teret ni na tom polju. Mlađe žene, obično ne rade i onda znam da imam i finansijsku obavezu. A kada je sex u pitanju, o tome ne treba ni da govorim. Naprosto je savršena.“

Kada je obrnuta situacija u pitanju i kada su žene dosta mlađe od svojih partnera, to je uglavnom zbog toga što svaka žena, neka više, neka manje, traži u svom partneru očevu figuru. Traži onog koji će je zaštititi i pored kojeg će se osjećati bezbijedno u svakom smislu te riječi.

Razloga, kada biramo mlađe partnere ili partnerice, ima mnogo. Jedni su za, jedni su protiv, ali istraživanja kažu da velika razlika u godinama nije dobra. Ako imate mlađe pored sebe, to može da znači da treba da promijenite svoje ponašanje i da budete u skladu s godinama svoga partnera. Vremenom, postajete ono što niste i udaljavate se od sebe. S druge strane, zaboravite na činjenicu da ćete stariti zajedno. Kad jedno bude u penziji, drugo će biti u najboljim godinama i vaša interesovanja će se potpuno razlikovati. Kada je seksualni život u pitanju, tu postoje razlike u odnosu na to ko je stariji u vezi. Muškarci imaju najveći seksualni potencijal između dvadesete i tridesete godine, dok žene tek u četrdesetima dostižu takvo uživanje. Međutim, ako je muškarac stariji od žene, to može biti veliki problem, jer vremenom, njegove akcije sve više slabe.

Veoma važno pitanje je i pitanje djece. Stariji partner ili partnerica nerijetko imaju djecu i ne žele „po stare dane“ ponovo ulaziti u takve uloge. Ili on želi decu, jer ima blizu pedest, a partnerica je premlada i još nije spremna, ili ona želi djecu, jer joj kuca biološki sat, a on još uvijek kradom igra play station.

Dakle, ima puno više razloga koji se protive ovakvim vezama. Ali, veza sa velikom razlikom u godinama, baš kao i ona u kojoj godine nisu problem, zahtijeva puno truda i rada. U partnerskom odnosu bitnu ulogu igra kompromis čiji konačni cilj treba biti usaglašavanje želja i interesovanja oba partnera. Srtučnjaci kažu da je za opstanak veze, a kada su godine u pitanju, najbolja razlika od 0 do 3 godine, bez obzira na to ko je mlađi, a ko stariji. Ipak, ako su oba partnera samosvjesna, ako imaju zrelog samopoštovanja i samopouzdanja, ako su spremni doživotno raditi na sebi, ako drže do svog inegriteta i ravnopravnog odnosa u kojem je interes dobitak, a ne nadmetanje,onda  ne samo godine, nego ni cijela planeta ne može prkositi njihovoj uspješnoj vezi.