Kako je beba zmaja u tegli zavarala čitav svijet

Zmaj je besprijekoran, od zuba do pupčane vrpce. Mogao bi biti od gume, čiji je Njemačka tada bila najveći proizvođač ili čak od voska. Ovo ne može biti stvarno, ali čim ga vide, svi prvo pitaju da li je pravi

Priča počinje u decembru 2003. godine kada je britanac Dejvid Hart u garaži u Oksfordu pronašao tijelo malenog zmaja u tegli veličine sedamdesetak centimetara. Bila je to „ostavština“ njegovog djeda, portira britanskog prirodnog muzeja. Hart je pored tegle sa bebom zmaja našao i limenu kutiju s papirom ispisanim arhaičnim njemačkim pismom, a dokument je, čini se, nastao oko 1890. godine. Odmah ga je odnio svom prijatelju, voditelju marketinške firme u Oksfordu, Alisteru Mičelu.

Kako je suparništvo između naučnika Velike Britanije i Njemačke bilo izuzetno jako krajem 19. vijeka, Mičel pretpostavlja da su Nijemci namjeravali Britancima podvaliti lažnog zmaja i tako ih prevariti. Zmaj se nalazi u tegli potopljen formaldehidom, tekućinom za očuvanje tkiva.

  • U to vrijeme naučnici su bili jednaki današnjim pop zvijezdama. Bio bi jak propagandni udarac da su Nijemci uspjeli u svojoj namjeri. Pokazao sam fotografije jednom stručnjaku s Oksforda i bio je jako zainteresovan. Naravno da nije mogao reći radi li se o pravoj životinji, već je izrazio želju da napravi biopsiju – kaže Mičel.

U pronađenim dokumentima piše da je britanski „Natural History Museum“ odbio zmaja, sumnjajući da se radi o lažnoj životinji, te je bilo predviđeno njegovo uništavanje. Ali u dokumentima stoji da je teglu sa tijelom zmaja spasio portir i donio je kući. Taj portir bio je Fredrik Hart, djed Dejvida Harta.

  • Zmaj je bio besprijekoran, od zuba do pupčane vrpce. Mogao bi biti od gume, čiji je Njemačka tada bila najveći proizvođač ili čak od voska. Mora biti lažan. Nikada nije naučno dokazano da zmajevi postoje, ali čim ga vide, ljudi prvo pitaju da li je pravi! – kaže Mičel.

U naučnim krugovima oduvijek je postojala sumnjičavost  prema pričama o postojanju zmajeva, iako mnogi naučnici vjeruju da su zmajevi, iako su plod mašte, potekli od izuzetnih bića koja su nekada živjela na Zemlji, a čiji je životni vijek varirao od hiljadu do deset hiljada godina.

Nakon što su britanski mediji saznali za ovo nevjerovatno „otkriće“, svijetom je odjeknula vijest o pronađenoj i savršeno očuvanoj bebi zmaja. Tek godinama kasnije, otkriveno je da je sve samo dobar marketinški trik Alistera Mičela koji je izmislio čitavu priču  Dejvidu Hartu i bebi zmaju pronađenoj u staroj garaži.

Zmaja su u stvarnosti napravili stručnjaci za pravljenje modela televizijske kuće BBC. Mičel ih je angažovao kako bi mu pomogli u promociji i prodaji svoje nove naučnofantastične novele o ovim mitskim bićima. Prevara je uspjela jer je nedugo nakon što je istina izašla na vidjelo Mičel potpisao bogat ugovor sa uglednom izdavačkom kućom.

„Zmaj“ se danas nalazi izložen u londonskom prirodnoslovnom muzeju.

(aura.ba)