Kako je Amina Begović pobijedila diskus herniju i podivljalu štitnu žlijezdu: Zahvalna maslinovom ulju, medu i kantarionu!

Ovu recepturu njegujem godinama. Njoj dugujem za zdravlje i vitalnost.

Plod masline je ukusan, zdrav, ljekovit i hiljadama godina nezamjenjiv u čovjekovoj ishrani, u medicini, pa i kozmetici. U narodnoj medicini se maslinovo ulje koristi od pamtivijeka. Od pamtivijeka se zna da pomaže u liječenju mnogih bolesti, u ublažavanju tegoba, ali i da, što je naročito važno, ima preventivan učinak.

Ono je svojevrsni eliksir života. A uz sve to je i ukusno. Narodi koji više koriste maslinovo ulje žive zdravije i manje pobolijevaju. Zahvaljujući mediteranskoj kuhinji, koja je nezamisliva bezmasline i maslinova ulja, stanovnici zemalja u Sredozemlju tri puta su manje izloženi riziku od blesti srca, nego oni sa sjevera Europe.

Zbog svojih antioksidacijskih karakteristika maslinovo ulje je djelotvorno u borbi protiv zloćudnih tumora i kada su već nastali, a još više preventivno. Osobe koje redovno konzumiraju maslinovo ulje rjeđe obolijevaju od zloćudnih bolesti nego ostali.

Sjajna iskustva sa maslinovim uljem ima i popularna glumica Amina Begović. Još za vrijeme studentskih dana, dok je studirala glumu u klasi kod Emira Kusturice, danas poznato glumačko ime Amina Begović je na času jahanja pala sa konja i zaradila diskus herniju. Rečeno joj je da lijeka nema.

– I liječnici, ali i običan narod, tvrdili su da ću cijelog života imati zdravstvenih problema. Nisu zaboravili naglasiti baš tu činjenicu da lijeka nema. Pa, možda ga zvanična medicina nema, ali ja sam skupom komplementarnih metoda svoj život i zdravlje dovela do savršenstva. Šetnja, joga, med, maslinovo i kantarionovo ulje koje sama spremam, ne samo da su me riješili bolova, već su „nadohranili“ oštećenu hrskavicu.

Aminin medno – biljni preparat nije neko “mudro slovo”; ne zahtijeva previše vremena, posebnu recepturu, niti uvjete. Dosta je jednostavan.

– Nema tu neke filozofije; jednostavno, kupim travu kantarion kod uličnih prodavača. Kad se trava osuši i poprimi finu crvenkastu boju, onda se kiseli u tegli sa maslinovim uljem 40 dana, na sunčanom mjestu po mogućnosti. Nakon toga se procijedi i koristi. A pomiješano sa medom, ovo ulje je odlično za detoksikaciju cjelokupnog organizma.

– Ja uzimam uglavnom bagremov med, malo ga zagrijem da se počne pretvarati iz gustog u tečno stanje i onda ga sipam u već gotovo kantarionovo ulje. Smjesa se dobro izmiješa i spremna je za upotrebu. Samo maslinovo ulje je zdravo, kao i kantarion; a dobijeni ekstrakt, kada dakle jačina maslinovog ulja izvuče iz kantariona za tih 40 dana sva ljekovita svojstva uz dodatak meda – je nešto veličanstveno, kako u zdravlju tako i u kozmetici.

Ovaj domaći pripravak, pored vraćanja imuniteta i poboljšanja cirkulacije, otklanja umor, nesanicu, želučane probleme, te stomačne tegobe. U njegovu djelotvornost Amina se uvjerila bezbroj puta.

– Ovu recepturu njegujem godinama. Njoj dugujem za zdravlje i vitalnost. Već godinama ne posjećujem liječnike, nemam potrebu. Recimo, nakon pozorišne teške šminke, bolji melem mi ne treba za odmorno i svježe lice. Bitno je samo da se namjerite na pravi i kvalitetan med kao i maslinovo ulje, a najbolje je djevičansko – kazala je za portal “aura.ba” naša poznata glumica.