Kako izliječiti urasli nokat u kućnim uslovima i bez intervencije doktora

Urastao nokat na nožnim prstima može biti izuzetno bolan i neugodan problem, a pogađa svaku petu osobu. Otkrijte postupke koji će vam pomoći da ga rješite bez odlaska kod doktora.

1. Namočite stopala u vrućoj vodi – što toplijoj to bolje. Namačite noge 15 minuta do pola sata barem dvaput dnevno.

Cilj redovne kupke je omekšati nokte, ali i spriječiti eventualne infekcije na području stopala. Za pranje nogu koristiti antibakterijske sapune.

2: Prije kupke pripremite sav potreban pribor za uređivanje noktiju i stavite ga na dohvat ruke – od turpija i makazica do pamučnih vatica i pincete.

3. Nakon kupke dobro osušite noge čistim peškirom, a zatim odrežite nokte na nogama. Potrudite se da nokte režite ravno.

Oblo odrezani nokti povećavaju opasnost od urastanja u kožu i najčešći su uzrok urastanja noktiju na nožnim prstima.

4. Sterilnom iglom podignite urasli nokat od mesa i pažljivo postavite vaticu u međuprostor. Budite strpljivi i nemojte prejako gurati. Postavite vaticu ispod uraslog nokta kako biste spriječili iritaciju i infekciju prsta, pa cijeli prst zamotajte gazom.

Sjetite se da će taj prst biti u kontaktu s drugim prstima unutar čarape i cipele tokom dana, i da će doći do neminovnog znojenja.

5. Infekciju prsta prepoznat ćete po promijeni boje na ovom dijelu tijela – u bojama od izrazito crvene do tamno plave boje. Primijetite li infekciju prsta ili gnoj najbolje je obratiti se liječniku, koji će vam propisati odgovarajući lijek.

6. Neka vaše noge dišu. Nemojte nositi čarape i cipele kada ste kod kuće i to nije potrebno.

7. Redovno provjeravajte situaciju s noktom, a barem jednom dnevno mijenjajte vaticu ispod nokta. Održavate li higijenu noktiju na ovaj način, problem s uraslim noktom trebali bi riješiti kroz par sedmica, kada će vam izrasti nov i zdrav nokat.