Kako izgleda ljubav pisana astrološkim jezikom: Gdje se krije ljubav u vašem horoskopu?

Piše: Miloš Tomić, astrolog (065 256 040; [email protected])

Položaj i aspekti Venere u natalnom horoskopu odrediće da li ćemo na suprotnoj strani prvo primijetiti oči, osmijeh ili možda simetrične grudi, jaka ramena. Venerom prepoznajete, Venerom Vas prepoznaju. Venera je i Vaša prva simpatija i Vaš prvi poljubac.

I love you.
Ich liebe dich.
Te quiero.
Ti amo.
Je t’aime.
Ljubim te.
Volim te.

Kažu da ljubav govori sve jezike svijeta. Hajde da pokušamo prevesti ljubav na jednostavan astrološki jezik. Venera se sada nalazi u hladnom, formalnom, disciplinovanom i “do u zarez tačnom” znaku Jarca, pa, iako se o ljubavi mogu pisati pjesme bez početka i kraja, ovdje ćemo se pozabaviti konkretnim astrološkim primjerima smještenim u 5000 karaktera.

Kada god nam nepoznata osoba zaluta u život, prva planeta kojom reagujemo je Mars. Mars je instinkt, naša animalna priroda, potreba da se branimo i naša borbena sposobnost. No, zanemarimo Mars na trenutak. Ako je osoba sa kojom se srećemo prvi put igrom slučaja suprotnog pola, na scenu stupa Venera.

Rimska boginja ljubavi, zaštitnica zaljubljenih, posebno žena, u astrologiji predstavlja naš odnos prema ljubavi, ali i način na koji uživamo u životu. Venera je osjet, fizička forma, harmonija i čulna uživanja.

Položaj i aspekti Venere u natalnom horoskopu odrediće da li ćemo na suprotnoj strani prvo primijetiti oči, osmijeh ili možda simetrične grudi, jaka ramena. Venerom prepoznajete, Venerom Vas prepoznaju. Venera je i Vaša prva simpatija i Vaš prvi poljubac.

Prvi poljubac glumice Mile Kunis desio se pred kamerama, na snimanju serije “Lude sedamdesete” (‘The 70’s show’) sa kolegom Ashtonom Kutcherom, sa njenih 15 godina. Petnaestak godina kasnije, ponovo su se sreli, u braku su i imaju zajedničko dijete.

Venera u njenoj karti se našla u znaku Djevice, do Merkura, i retrogradna je. Prvi poljubac (Venera) na radnom mjestu (Djevica), sa kolegom (Merkur), koji se kasnije opet vraća u njen život (retrogradnost).

Neptunovske ekstaze i iluzije

Nakon Venerinog osjeta, uz pomoć Merkura ćete progovoriti nekoliko riječi, zatim slijedi Mjesec koji nosi emocije, i na kraju Neptun – zanos, ekstaza i iluzija, ili sve skupa, zaljubljivanje.

Pored Venere, u ženskom horoskopu treba obratiti pažnju i na položaj Marsa (ipak ga nećemo toliko zanemariti), jer on će svojim položajem i aspektima opisati kako bi izgledao idealan partner i savršen ljubavnik, dok će Sunce biti karaka (simbol) za supruga, mušku figuru sa kojom žena zasniva dom.

Ukratko, Mars je muškarac kog želite, Sunce je muškarac kojeg dobijate. Analogno tome, u horoskopu muškarca će Venera biti idealna ljubavnica, dok će pozicija Mjeseca opisivati buduću ženu i majku njegove djece.

Pored ovog, važno je pogledati i aspekte koje gradi Sunce (kod žena) ili Mjesec (kod muškaraca). Separacioni aspekti će pokazivati prošlost i propuštene prilike, dok najbliži aplikacioni aspekt opisuje prvog muža/ženu.

Pa ako žena ima prvi aspekt Sunca sa Plutonom, partner će biti harizmatičan, posesivan, a brak će biti praćen ljubomorom, krizama, odlascima i vraćanjima, a ako ostali aspekti ukažu na to, završiće udovištvom.

Pogledajmo kartu Grace Kelly. Njeno Sunce u Škorpiji gradi egzaktan trigon sa Plutonom u Raku. Kako bismo opisali njen brak i njenog supruga, Rainiera III, princa od Monaka? Naglašenih “plutonskih” karakteristika (on zaista ima konjunkciju Marsa i Plutona u I polju).

Harizmatičan, uticajan, bogat, tajkun (iz porodičnog biznisa – Rak!), ali isto tako opsednut kontrolom, ciničan, a brak praćen dramatičnim trenucima, skandalima, prinudnim fokusom na partnera, posesivnošću i, kao što je već nagoviješteno, udovištvom.

Aspekt Sunca i Urana donijeće ekscentričnog i neobičnog partnera, istovremeno genija i ludaka, i brak pun stresa i preokreta. Aspekt Sunca i Neptuna opisuje zanesenjaka, umjetnika, ali i varalicu, ljenjivca i skandal u braku.

Prvi aspekt Sunca sa Merkurom donosi supruga pisca, novinara, računovođu, administrativnog radnika, i tako dalje, te brak zasnovan na komunikaciji i intelektualnom slaganju.

Sa Marsom je to uniformisan, mlađi muškarac, a sa Jupiterom obrazovani stranac. Saturn donosi razliku u godinama (u plusu ili u minusu), Venera brak iz ljubavi sa naočitim partnerom, i tako redom.

Šta je ljubav, a šta brak?

Pojmovi ljubav i brak se potpuno odvojeno posmatraju u astrologiji. Zapamtite, ljubav tražimo iz V polja, a brak iz VII polja. U indijskoj astrologiji, VII polje je kalatra (bračni drug), kama (žudnja), dvuna (telesna ljubav), madha (strast), marga (put) ili loka (publika). Ona predstavlja sjedinjenje i zemaljsku vezu među ljudima, zvanične ugovore, brak, partnere i protivnike, pravna pitanja i ugovore. Ovo polje oslikava i učestvovanje u društvenom životu, odnos prema drugim ljudima uopšte (“licem u lice”), bliskost.

S druge strane, petog polje je polje zadovoljstva, užitka i radosti. Predstavlja uživanje, ljubavne veze, romanse, vođenje ljubavi, scenu, umetnost, muziku, ples, veselje. Da biste sagledali potencijale Vašeg emotivnog života, pogledajte znak u vrhu V polja, planetu koja se nađe u V polju (ako takve ima), te vladara V polja – u koji znak i polje odlazi i kakve aspekte gradi.

Ako je vrh petog polja u Ovnu, to su ljubavi na prvi pogled, strastvene i žustre veze pune emocija, ishirene odluke i konflikti. Ljubav je bojno polje. Vrh V polja u Biku opisuje veliku ljubav iz rane mladosti, prvi poljubac u proljeće, potrebu za dodirima i čvrstim zagrljajima. Peto polje u Blizancima naglašava potrebu za komunikacijom u emotivnim temama, pisanje ljubavnih pisama, igre riječi i osjećaja, i minimalno dva potencijalna partnera u isto vrijeme.

Ako imate V polje u Raku, Vi ste veliki emotivac koji će svoje osjećaje do kraja pokazati samo u potpuno poznatom i sigurnom okruženju. Peto polje u Lavu ukazuje na potrebu za afirmisanim i atraktivnim partnerima i emotivni život “pod svjetlima reflektora”. Peto polje u Djevici govori o ljubavi na radnom mjestu, ali isto tako i o pretjeranom sitničarenju, koje može proizvesti oskudan emotivni život.

Znak Vage uvijek dodatno opisuje bračni život. Ako, na primjer, imate znak Vage na vrhu X polja, brak dovodi do promjene socijalnog statusa. Znak Vage na vrhu IX polja ukazuje na moguć brak sa strancem i mogućnost drugog braka (ako ostali aspekti to potvrde), i tako redom.

Vaga na vrhu V polja ukazuje na brak iz ljubavi (obično je to prva velika ljubav iz mladosti), te vrlo često bogat ljubavni život. Škorpija u vrhu V polja nosi dramu i emotivne krize, te nagle oscilacije između posesivnosti i potpune nezainteresovanosti za partnera.

Ako se Strijelac nađe na vrhu petog polja, osoba obično ljubav pronalazi na putovanjima, fakultetu, ulazi u veze sa obrazovanim ljudima, strancima, sportašima, uz smiješak vešto flertuje i “traži žrtve”.

Peto polje u Jarcu opisuje tradicionalan pristup udvaranju, davno zaboravljeno ašikovanje, sramežljive poglede i skrivene osmijehe. Ovo je ljubav koja se čeka, ali će sigurno doći. Vodolija na vrhu V polja obavezno donosi iznenađenja, stres i burne preokrete na ljubavnom planu. Partner mora biti čudan, van prosjeka i sistema, da bi uopšte imao šanse. Vrh V polja u Ribama ukazuje na život u iluziji, čekanje princa na bijelom konju, pretjerano idealizovanje, te bar tri velike ljubavi za života.

Planeta u V polju će ponuditi dodatni opis situacije. Mars će unositi konflikte, Uran će sve šokirati i izokretati situaciju, Pluton dramatizovati, a Neptun će čuvati tajnu i na kraju napraviti skandal. Jupiter je tu da širi mogućnosti na emotivnom planu, Saturn ih skuplja i ograničava (čekati na ljubav).

Kako sve sklopiti u cjelinu? Pogledajmo primjer:

Sofija Loren je imala samo jednu veliku ljubav. Vrh V polja je u Biku u dekadi Jarca. Venera ima samo jedan aspekt, iz znaka Djevice (sitno, malo) konjunkciju sa Neptunom (bezuslovno idealizovano, skandalozno) u VIII polju (do smrti).

Nakon malih uloga u filmovima, kao što su “Kvo vadis”, Sofija je 1957. godine upoznala starijeg producenta Karla Pontija za kojeg se udala na svoj 23. rođendan. Od njega se morala razvesti kako bi ga spasila od optužbe za bigamiju, jer je on već  bio oženjen, ali je ipak ostala sa njim u ljubavnoj vezi. Tek poslije godina i godina povlačenja po sudovima, optužnica je povučena.