Kako izbjeći debljanje i druge neprijatnosti u menopauzi? Tofu, žalfija, jagorčevina i sladić nadomješćuju hormone!

Dušica Ranđelović, sertifikovani maser-terapeut i vlasnica Studija za eliminaciju celulita “DR” iz Beograda

Neke biljke sadrže fitoestrogene i fitoprogesteron koje su po svom sastavu i djelovanju slične našim spolnim hormonima. Ovi biljni hormoni održavaju ravnotežu jer podstiču stvaranje hormona ako ih nema dovoljno ili vas štite od hormona ako ih je previše, drugim riječima prave balans.

Menopauza označava gubitak reproduktivne sposobnosti žene. Klimakterij karakterišu razni neprijatni simptomi: talasi vrućine uz preznojavanje, tkz. valunzi, neredovni menstrualni ciklusi, česte urinarne infekcije. Promjenama bivaju zahvaćeni mnogi organi, kosti postaju krte, lomljive i dolazi do osteoporoze, česte su urinarne infekcije, promjene raspoloženja. Zajedno sa posljednjom menstuacijom nastupa menopauza koja znači nemogućnost rađanja.

Za sve žene ovaj period praćen je brojnim neprijatnim senzacijama i nije uopšte lijepo iskustvo.

Uzimati ili ne uzimati hormone, pitanje je sad?!?

Ako uporedimo broj žena koje se udebljaju ne uzimajući hormonalnu terapiju i broj onih koje se udebljaju uzimajući hormone rezultati ipak idu u prilog terapiji: 44 prema 31 % . Ali, moguće je pravilnom ishranom, fizičkom aktivnošću, izbjegavanjem stresa, alkohola, kafe i duhana, sve to držati pod kontrolom i bez hormona. Kako?

Glavni razlog za dobijanje kilograma je što tijelo usporava i u nekim slučajevima zaustavi proizvodnju estrogena. Namirnice poput tofua i svježeg voća i povrća koje sadrži antioksidanse može smanjiti simptome menopauze. Ovaj način ishrane sadrži takvu hranu- puno vlakana, malo masti, bogata kalcijumom što je potrebno za zdrave kosti.

Šta možete jesti?

Vrlo lagano. Tri redovna obroka moraju da ostanu i jedan do dva međuobroka. Klonite se alkohola i začinjene hrane jer to može pogoršati nalete vrućine. Trebali bi eksperimentisati sa namirnicama koje vjerovatno ne jedete kao što su tofu, sojino mlijeko, orasi i sjemenke. Unos vode od 1,5-2 l je obavezan pošto vam može pomoći da se riješite urinarnih infekcija kao što je cistitis koji je čest kod menopauze.

Izaberite bilo koji od ovih međuobroka

šaka crvenog grožđa ili borovnica
šaka sušenih brusnica, sušenih kajsija ili sušenih smokvi
šaka badema ili oraha
jabuka, banana ili narandža
šolja niskomasnog voćnog jogurta
voće po izboru najbolje crveno bobičasto

Primjeri dnevnih obroka

Doručak: ovsena kaša sa sojinim mlijekom po želji zaslađena kašičicom meda, kuhana jaja uz salatu po izboru.

Ručak: pečeni krompir sa tunom; sendvič sa tunom, piletinom ili niskomasnim sirom i salatom po izboru; omlet od dva jaja sa povrćem po izboru

Večera: losos ili tuna sa roštilja sa pireom od krompira i graškom; dinstano povrće sa pirinčom, miješano sa piletinom ili jajima.

Čajevi u menopauzi:

Neke biljke sadrže fitoestrogene i fitoprogesteron koje su po svom sastavu i djelovanju slične našim spolnim hormonima. Ovi biljni hormoni održavaju ravnotežu jer podstiču stvaranje hormona ako ih nema dovoljno ili vas štite od hormona ako ih je previše, drugim riječima prave balans. Za razliku od sintetičkih, kod biljnih nema nuspojava jer ako nisu potrebni tijelo će ih samo izbaciti i izlučiti.

Jagorčevina je biljka koja je veoma povezana sa ženskim tijelom. Biljka sadrži GLA (gama linolensku kiselinu) koja ima utjecaj na hormone i izuzetno pozitivan efekat na mnoge neprijatne simptome menopauze.

Sladić čaj sadrži aktivne supstance koje pomažu u regulisanju nivoa estrogena. Kao bonus korijen sladića djeluje kao antidepresiv.

Čaj od lista maline treba da ima u kuhinji svaka žena jer ovaj čaj pomaže kod različitih ženskih problema. Odličan je za ravnotežu ženskih hormona, materice i protiv PMS-a. Jedino upozorenje je da list maline može dovesti do spontanog pobačaja pa zato trudnice ne treba da piju ovaj čaj.

Kamilica ima mnoge blagodeti. Ublažuje nesanicu kao jedan od problematičnih simptoma menopauze a uz nju će ublažiti i nervozu koja je prati.

Čaj od žalfije je odličan napitak za suzbijanje valunga. Biljka ima svojstva hlađenja i estrogen kao jedinjenje koje pomaže u obnavljanju smanjenjog nivoa hormona.

Konzumiranje čaja je jednostavan i zdrav način liječenja mnogih simptoma menopauze a usput hranite tijelo antioksidansima i jačate imuni sistem.
Pozitivan stav donosi pozitivne rezultate, to važi za sve segmente života pa i za simptome menopauze. Drage moje, umjesto da očajavate radujte se prestanku ciklusa i novom poglavlju života!

Menopauza i celulit

Kod žena u menopauzi celulit se prvenstveno pojavljuje brže a eliminiše sporije. To je najviše zbog usporenog metabolizma i uzimanja hormonalne terapije koja nije pravilno dozirana pa pravi disbalans u organizmu.

Uloge hormona: Estrogen slabi vezivno tkivo pa pospješuje razvoj i nakupljanje masnih ćelija oko grudi, bedara i stražnjice. Celulit koji nastaje u menopauzi je kada nivo estrogena pada. Progesteron podstiče nakupljanje vode i slabi krvne žile.

Masažom se uklanja tako što simuliramo cirkulaciju. Ide se na blaže pokrete, pokretanje limfe i samim tim izbacivanje viška tečnosti i toksina. Treba mu duži vremenski period da bi se otklonio ali uz disciplinu i slušanje savjeta- nema tog celulita koji se ne eliminiše.

(aura.ba)

error: Content is protected !!