Kako izbjeći alergiju na prašinu?

Alergija je bolest kojoj je potreban sistemski pristup. Promijeniti kvalitet života nabolje moguće je jedino eliminisanjem njenih izvora. Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći u tome

Izaberite manje tepihe

Naučnici su u jednom istraživanju došli do interesantnih zaključaka. Dajući prednost malim teksilima umjesto potpune prekrivenosti tepisima, možete smanjiti količinu prašine i plijesni u kući. Stvar je u tome što se oni ne mogu provjetravati, pa samim tim postaju idealna sredina za razvijanje plijesni i prašine.

Lična higijena

Prije spavanja odvojite vrijeme za ličnu higijenu. Preko dana se na kosi i koži kupi velika količina prašine, polena, kozmetičkih sredstava. Prije spavanja obavezno se istuširajte kako alergeni ne bi dospjeli na odjeću za spavanje i posteljinu.

Ne sušite stvari napolju

Ako imate alergiju, potrudite se da ne sušite stvari napolju. Ptičje perje, cvijetni prah, čađ od izduvnih gasova – sve to se lijepi za odjeću.

Na vrijeme bacajte ambalažu

Prilikom kupovine tehnike ili namještaja odmah odstranite pakovanje, u kome se mogu nalaziti prašina i druge opasne supstance.