Kako izaći na kraj sa svađalicama? Ponuditi im čašu vode da drže u ustima, ili ih kulirati!

Ovo je koristan savjet poznatog ruskog psihologa Aleksandera Svijaša koji govori o tome kako postupiti ako vaš partner (prijatelj, kolega, šef, sused, itd …) započne svađu, a vi je želite izbjeći. Ovo ne uključuje fizički napad što treba rješavati drugim načinima.


Ovo je jednostavna, isprobana metoda i zaista daje rezultate. To ćete postići u samo dva koraka:
1. korak
Zapamtite – za svađu je potrebno dvoje.
Čim vam se ta osoba obrati svađalačkim tonom, ostanite smireni i prema temi svađe ukratko analizirajte što je toj osobi u stvari potrebno (dublji uzrok), šta joj nedostaje, šta očekuje od vas pa zbog toga započinje svađu. To što je muči može biti nedostatak (samo)poštovanja, nedostatak povjerenja, nedostatak ljubavi, topline i pažnje, strah od nečega…

2. korak
Ćutke, u mislima, dajte toj osobi ono što joj treba. Za ovo vam treba dovoljno smirenosti, snaga karaktera i tolerancija…Kažite u sebi:
“Šaljem ti razumijevanje (povjerenje, ljubav, brigu, sigurnost, optimizam, prihvatam te takvog kakav jesi …sl.).”
Ne odgovarajte na provokacije te osobe, normalno se ponašajte i ponavljajte više puta u mislima to šta joj šaljete.
Ta osoba će podsvjesno primiti vaš dar, umiriće se za neko vrijeme (dok nastavlja provocirati ili vikati i sl.) i ostaviti vas na miru.
Ne očekujte nikakvu zahvalnost, neka vam bude dovoljno što ćete svi dobiti ono šta vam treba; ta osoba vaše dobre vibracije, a vi – svoj mir.

Napomena: Ovo se ne odnosi na nasilje i zlostavljanje u porodici ili odnosu kod koga odmah trebate i fizički djelovati (i zakonski ako treba) i otići od nasilne osobe.