Kako iskoristiti rižu za zdravlje i ljepotu? Moćan antioksidans koji pomlađuje i njeguje

  Riža je vijekovima korištena u prirodnim tretmanima za ljepotu – za čišćenje i omekšavanje kože te za ublažavanje upalnih procesa. Riža svih ovih godina nije izgubila svoju kozmetičku vrijednost, a novija je istraživanja samo potvrđuju…

Tradicionalno, Japanke i Kineskinje koje su uzgajale rižu kupale su se u vodi kojom su prale rižu kako bi posvijetlile kožu potamnjelu od rada na suncu. Kada je rižin prah (škrob) davnih godina stigao u evropske kozmetičke kuće, prvotno je bio korišten kao baza za parfeme i sredstvo za posvjetljivanje kože.

Riža svih ovih godina nije izgubila svoju kozmetičku vrijednost, a novija je istraživanja samo potvrđuju. Rižin prah je, inače, odličan i vrlo nježan eksfolijant – omekšava i zaglađuje kožu. U tome pomaže i fitična kiselina koja spada u AHA kiseline koje su također poznate po eksfolijantnom djelovanju. Rižina protuupalna i antioksidacijska svojstva također su nepobitna.

Ako ipak preferirate ulja u njezi kože, zavoljet ćete lagano rižino ulje koje smanjuje upalne procese, blago hidratizira kožu, a može se koristiti i za njegu zrele, osjetljive i dječje kože. Sadrži oleinsku, linolnu i linolensku kiselinu, vitamin E te gama-orizanol (kompleks feruličnih kiselina) – vrlo moćan antioksidans koji pomlađuje i štiti kožu od UV zraka.

Rižina voda: kako je pripremiti i  koristiti?

Pranje kose rižinom vodom proširilo se po cijelom svijetu, a mnogobrojne blogerice zaslužne su za ubrzan rast popularizacije ovog trenda.

Rižina voda je puna vitamina, minerala i aminokiselina, te osim na kosu ima iznimno povoljan utjecaj i na kožu. Može se koristiti za liječenje akni, čišćenje lica, ublažavanje opeklina od sunca i rješavanje niza drugih tegoba.

Kako napraviti rižinu vodu?

U posudu ulijte pola litre vode, te dodajte 100 g riže, promiješajte i ostavite da odstoji pola sata. Zatim procijedite i vodu iskoristite za njegu kose ili kože, a rižu možete skuhati i pojesti.

Ovako pripremljena rižina voda možete se čuvati u zatvorenoj staklenci u hladnjaku sedam dana.

Kako koristiti vodu od riže?

Operite kosu šamponom na uobičajen način, a zatim na kosu izlijte rižinu vodu i utrljajte u vlasište. Pričekajte par minuta, te isperite običnom vodom i osušite.