Kako iskoristiti koru voća i povrća: Kora od limuna protiv visokog pritiska, lišće celera za astmu, stabljika blitve za imunitet…

Kora pojedinog voća i povrća obiluje mnoštvom zdravih sastojaka, na prvom mjestu vlakana i flavonoida. Konzumacija vlakana smanjuje rizik od krvožilnih bolesti, želučano-probavnih tegoba, raka debelog crijeva, dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Dakle, ono što ste do sad bacali u smeće, počnite upotrebljavati u ishrani kako biste prevenirali mnoga ozbiljna oboljenja. Liječnik vam zagarantovano – neće trebati.

 

Kora limuna protiv visokog pritiska

Limunova kora sadrži od 5 do 10 puta više vitamina od limunovog soka. Neki od najvažnijih su : Vitamini C, A, beta karoten, kalcijum, magnezijum i potazijum. Dva limuna operete deterdžentom ili sapunom. Kada iscjedite sok iz njih preostalu koru isjecite na što sitnije kriškice ili kockice. Zalijete je sa 2-3 dcl tople vode. Ostavite da stoji 12 sati. Dobiveni sok pijete svakih 3 sata po dvije supene kašike, te prije i poslije svakog obroka u istoj količini. Kada potrošite sav sok napravite novi i postupak ponavljate. Ovaj recept je idealan za arterosklerozu, holesterol i visok pritisak i to zbog visoke koncentracije vitamina P koji čisti krvne žile i jača krvožilni sistem u sadejstvu sa vitaminom C.

Limun dobro operete deterdžentom ili sapunom. Nakon toga ga zamrznete u zamrzivaču. Kada spremate jelo izvadite i naribajte koru preko salata, supa, ribe, šnicli ili drugih jela po vašem ukusu. Posebno je preporučljivo naribati koru u topli čaj, sačekati malo da otpusti sok i onda piti čaj.

 Kora narandže

Na žalost prilikom konzumiranju plodova, kora se ljušti i baca. Tim činom uništavamo vrijedan izvor ljekovitih tvari. Ukoliko je naranča iz organskog uzgoja koru možemo osušiti te je kasnije koristiti u pripremi sokova, sirupa, voćnih salata i kolača. Kora narandže je zbog bogatstva vlakana i flavonida dobra za prevenciju raka i dijabetesa, pa je nemojte baš uvijek bacati. Slobodno je koristitite kao dodatak jelima.

 Kora lubenice

Lubenica djeluje kao prirodni diuretik i pomaže riješiti edeme koji nastaju kod bolesti srca ili bubrega. Sjetite se da ona sadrži kalij koji obično odlazi iz tijela dok uzimate diuretike. Sok lubenice pomaže kod poremećaja jetre i hepatitisa A, a kao dodatak dijuretskom učinku svojim lagano probavljivim šećerima ona njeguje jetru. Ako nema svježih lubenica, možete koristiti sušenu koru lubenice: prokuhajte 1 krišku kore sa 10 čaša vode toliko da voda proključa. Pijte po potrebi.

Kora crnog luka – lijek protiv kašlja

Sadrži više antioksidanata nego sami luk. Evo korisnog recepta za kašalj: 2 glavice crnog luka sa ljuskom (veličine jajeta), 3 zdrobljena oraha, također sa ljuskom, kuhati u 1 litri vode 10-15 minuta. Procijediti i zasladiti medom. Piti lagano, u rijetkim gutljajima, tijekom jednog dana

 Lišće celera i brokule

Celer ima izuzetna ljekovita svojstva. Pomaže u liječenju astme, katara pluća, promuklosti, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja, poboljšava apetit i otklanja probavne smetnje. Celer poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju. Utvrđeno je i da jedan od njegovih sastojaka acetileniks zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

Celer je prisutan na trpezama širom svijeta. Kako obaren tako i svjež, celer se koristi u pripremanju supa i jela, dok se sjeme upotrebljava kao začin. Lišće celera je, takođe, čest ukras raznovrsnih kulinarskih specijaliteta. Koristite lišće celera kao dodatak supama jer sadrži više magnezija i kalcija od same stabljike. Isto vrijedi i za lišće brokule koje je bogato vitaminom A. svojim juhama obavezno dodajte i sitno icjeckano lišće brokule.

 

 Stabljike blitve

Sadrži dosta glutamina, aminokiselina koja koja utiče na poboljšanje imunološkog sistema. Evo jednog recepta za stabljike blitve:

Stabljike blitve umočiti u brašno, pa u smjesu od jaja i mlijeka i na kraju u prezlu.