Kako hormoni utiču na gojenje i mršavljenje: OVA 4 HORMONA MOGU TALOŽITI MASNE NASLAGE

Ukoliko se trudite da smršate, ali rezultati sporo dolaze i masne naslage se talože u određenim dijelovima tijela, moguće je da je uzrok disbalans hormona. Ako sumnjate na ovaj problem, neophodno je da se obratite ljekaru i da analizom krvi odredite hormonsko stanje u organizmu. Otkrivamo koji hormoni mogu biti okidač za gojaznost:

Višak estrogena
Povišen nivo estrogena može uzrokovati povrećanje težine. Kod disbalansa estrogena najčešće se masne naslage talože na kukovima. Simptomi koji ukazuju na povišen estrogen mogu biti i nepravilan mesntrualni ciklus, glavobolje, pretjerana emocionalnost, gubitak kose, oslabljena koncentracija i nesanica. Akumulaciju estrogena može podstaći meso proizvedeno u industrijskim uslovima, usljed korištenja hormona rasta. Da biste eliminisali „višak“ estrogena iz tijela, konzumirajte manje mesa i zamijenite ga povrćem. Laneno sjeme, ovas, jabuke i kruške smanjuju negativne efekte viška estrogena na organizam. Eterično ulje ruzmarina pomaže u obnavljanju hormonske ravnoteže i poboljšava pamćenje.

Nedostatak serotonina
U mnogim slučajevima, glavni uzrok depresije i lošeg raspoloženja je akutni nedostatak serotonina. Serotonin je hormon sreće, onaj koji je povezan sa našim raspoloženjem. Ako želite da pojedete tonu čokolade odjednom, stalno vam se gricka čips, onda vaše tijelo ukazuje da vam nedostaje „hormona radosti“. Prirodni izvori serotonina su jaja, orasi i ananas.

Višak grelina
Grelin je hormon koji kontroliše glad, može da vas prevati i pokazuje da ste gladni čak i kada niste. Preporučuje se da jedete povrće, voće, žitarice i sjemenke. Ova hrana izaziva hormonalni odgovor i čini da se osjećate siti. Izbacite šećer iz ishrane – on je kaloričan, dok nivo grelina ostaje isti, a ubrzo nakon što ste pojeli tijesto ili slatkiše ponovo ćete osjetiti glad. Spavanje i nedostatak stresa najbolji su pomagači u borbi protiv visokog nivoa grelina. Nakon 6-8 sati sna, sadržaj ovog hormona u krvi se smanjuje.

Višak neuropeptida

Sa povećanim sadržajem neuropeptida I u krvi imaćete pojačan apetit. Ovaj hormon je glavni krivac za gojaznost. Pored toga, u tijelu se javljaju prave emocionalne oluje: javlja se anksioznost, razdražljivost i glavobolja. Između ostalog, postoji pojačano znojenje, pojavljuju se staračke pjege, raste krvni pritisak. Izbjegavajte hranu bogatu šećerom. Začini su takođe kontraindikovani jer mogu podstaći apetit.

Previše testosterona
Testosteron se smatra muškim hormonom, ali takođe igra važnu ulogu u ženskom tijelu. Višak ovog hormona kod žena može uzrokovati gojaznost, a salo se taloži u gornjoj trećini tijela, u rukama, grudima i vratu. Namirnice koje mogu pozitivno uticati na smanjenje testosterona su pasulj, kafa i žitarica. Zamijenite slatkiše hurmama, jabukama i kajsijama.