Kako droge utiču na spermu: KOKAIN JE NAJVEĆI UBICA

Život je pun teških istina. Jedna od najtežih je da možeš da divljaš samo do trenutka kada te tijelo zamoli da lijepo iskuliraš, ili kada nagomilaš toliko odgovornosti da više nije razborito da popiješ pet piva i zgutaš ekstazi.

A kada riješiš da si spreman za najveću moguću odgovornost, da imaš dijete, moraćeš da se nadaš da tvoj genetski materijal nije isuviše oštećen trpanjem kokaina pomiješanog sa praškom za veš u nasumično odabrane tjelesne otvore, i da tvoje potomstvo neće imati ozbiljne zdravstvene probleme.

Ali šta bi bilo kada bi znao koliko mnogo si oštetio svoje tijelo prije nego što bude prekasno? Na ovu temu govorili su stručnjaci za reprodukciju: dr. Rikard Jazigi iz Centra za plodnost Šejdi Grouv u Merilendu, dr. Dejvid Nadel, urolog specijalizovan za mušku plodnost iz San Franciska i Fernando Kodevil, savjetnika za droge. Opšta saglasnost je da uzimanje bilo koje nelegalne droge oštećuje testise i sprječava lučenje testosterona – ključne supstance za cijeli muški reproduktivni sistem.

Marihuana

Prema nacionalnoj studiji o upotrebi droge i opštem zdravlju iz 2009. godine, od svih nelegalnih droga u SAD, marihuana se najviše koristi. Jedinjenja kanabinoida u marihuani zapravo stvara ljudsko tijelo, tako da naše ćelije imaju prirodne receptore za njih. Ako se kanabinoidi zakače na ćelije u vašim testisima, ili na ćelije same sperme, može da dođe do neželjenih efekata koji mogu da vam upropaste dan. Prema dr Jazigiju:

“Oko 33 posto redovnih korisnika mariuhane ima manjak spermatozoida. Vezivanje aktivnih komponenti i metabolita marihuane na receptore na samim spermatozoidima takođe dovodi do umanjene pokretljivosti. Ono što je nejasno jesu efekti na povremene korisnike – nema valjanih studija o tome, ali preovlađujuće mišljenje je da, iako se funkcionalnost sperme kod takvih muškaraca brzo popravlja nakon kraćeg prekida korišćenja, trebalo bi da izbjegavaju korišćenje u periodu kada pokušavaju da naprave dijete – mišljenja je dr. Rikard Jazigi.

Kokain

Naravno, koks je legendarni „ubica erekcije”, jer sužava krvne sudove što dovodi do erektivne disfunkcije. Teško je tačno odrediti šta još čini, jer bi bilo kakvo ispitivanje na ljudima bilo komplikovano, jer te kokain tjera da samo još više šenlučiš. Na pitanje zašto nemamo više informacija o uticaju kokaina, dr. Jazigi odgovara da ispitivanja na ljudima nisu čista, „jer u većini slučajeva uzimanje kokaina prate alkohol i cigarete, kao i druge droge, tako da su ljudi koji uzimaju samo kokain veoma rijetki”.

Ispitivanja na životinjama pokazala su da postoje receptori za kokain na testisima i u spermi.

„Dolazi do abnormalne anatomije tkiva testisa. Dolazi do degeneracije brojnih ćelija – kaže dr Jazigi.

Dr Nadel je otišao korak dalje i rekao da su ta ispitivanja na životinjama otkrila da može da dođe do prenošenja kokaina na žensku jajnu ćeliju preko sperme.

„Efekti ovog fenomena su nepoznati, ali svakako bi mogli da izazovu spontani pobačaj.

Opijati

Da budemo jasni, kada pričamo o opijatima, mislimo na heroin, oksikontin, vikodin, itd. Dugoročna upotreba opijata može da dovede do problema sa reproduktivnim sistemom zbog potiskivanja gonadotropin-oslobađajućeg hormona, za koji dr Nadel kaže da ga „obično luči talamus (organ koji kontroliše štitnu žlijezdu)”.

To izaziva smanjeno lučenje luteinizirajućeg hormona i folikul-stimulišućeg hormona u štitnoj žlijezdi, što je samo otmeniji način da se kaže da tijelo ne prozivodi dovoljno sperme da bi se napravila beba. Takođe ima dokaza da zavisnost o opijatima može da izazove fragmentaciju DNK u spermi, što izaziva lažnu oplodnju i spontani pobačaj.

Metamfetamini

Ne treba posebno isticati da ako redovno uzimaš met, reprodukcija se ne nalazi visoko na tvojoj listi prioriteta. Popravka zuba i vraćanje svih tih para koje si pokrao matorcima iz njihovog penzionog fonda bi trebalo da imaju preimućstvo. Kao i to da prestaneš da nosiš prokletu vunenu kapu.

Ipak, ako moraš da napraviš klinca, možeš da očekuješ „direktna oštećenja sjemenih cjevčica”, koje su sistem podrške za testise. To takođe znači manju proizvodnju testosterona. A i sami spermatozoidi mogu da budu oštećeni usljed vaskularnog suženja i problema sa cirkulacijom.

Dr. Iks tvrdi da je „osnovni problem sa amfetaminom i njegovim derivatima rizik od kardiovaskularnih promjena (deformisanog srca) kod potomaka”.

LSD

Dr. Nadel kaže da „većina studija o LSD-u ne ukazuju na efekat na spermu. Mnoge studije su se bavile izmenama DNK i u ćelijama sperme, i u drugi ćelijama, ali nije se došlo do zaključka”.

Dr. Iks je u svoju izjavu o relativnom nedostatku efekta na reprodukciju LSD-a uključio i pečurke i ketamin. Drugim riječima: tjeraj dalje, momče, ali pazi se.

MDMA/ekstazi

Nema mnogo pouzdanih istraživanja o MDMA-u, ali dr. Jazigi kaže da ova droga može da djeluje na lučenje testosterona, baš kao i sve ostalo sa ovog spiska. Rekao je da „može da dođe do oštećenja DNK u spermatozoidima, i do degeneracije tkiva testisa. Pokretljivost spermatozoida (sposobnost spermatozoida da efikasno dopliva do jajne ćelije) je očuvana, ali broj spermatozoida može da bude umanjen”.

To je slično kao kod kokaina, samo što je, kao što on tvrdi, pokretljivost takođe umanjena. Ovdje je u pitanju samo broj spermatozoida, proizvodnja sperme.

To znači da se spermatozoidi i dalje kreću normalno, ali im se smanjuje broj, što umanjuje šanse da neka ostane trudna s tobom. Kao i met, MDMA može da izazove srčane mane kod djece.

Dr. Jazigi objašnjava da je potrebno do tri nedjelje da negativni efekti uzimanja droge nestanu iz organizma:

„Teorija je da ako je muškarac bio izložen testosteronu i iz tog razloga izgubio spermu, tri do šest mjeseci poslije prestanka korišćenja droge, imao bi normalan spermogram. Imao bi normalnu spermu. Ali problem je u tome što nekim muškarcima bude potrebno i do dvije godine da im se broj spermatozoida vrati u normalu – tvrdi ovaj stručnjak.