KAKO DOSKOČITI INTOLERANCIJI NA GLUTEN? JEDITE LAN, SUNCOKRET, HELJDU I KINOU!

Iako je intolerancija na gluten neizlječivo oboljenje, ranije dijagnostifikovanje bolesti može pomoći oboljelom da što prije započne terapiju tj. dijetom, i na taj način sebi znatno olakša tegobe, ali i sačuva zid crijeva od propadanja. Trenutno jedina poznata terapija za ovu bolest jeste potpuno i doživotno izbacivanje iz ishrane svih namirnica koje sadrže gluten.

Intolerancija na gluten ili celijakija je hronična, tiha, autoimuna bolest, koja nastaje kao posljedica osjetljivosti, tj. netolerancije organizma na taj protein. Unosom namirnica bogatih glutenom, antitijela oboljelog počinju da napadaju dijelove tankog crijeva, što može dovesti do brojnih komplikacija i oštećenja sluzokože, ali i poremećaja crijevne flore.

Takođe, celijakija može napraviti pravi disbalans u tijelu unosom čak i veoma malih doza glutena. Ova bolest češće napada žene nego muškarce, a najčešće se javlja kod djece i odraslih osoba između 30. i 40. godine života. Kao najčešći faktor rizika stručnjaci navode genetsku predisponiranost za intoleranciju.

Gluten je proteinska komponenta koja ulazi u sastav velikog broja namirnica, prvenstveno ječma, pšenice i raži. Iz tijesta se izdvaja u procesu miješanja brašna dobijenog mljevenjem pomenutih žitarica, pa je tako njegovo prisustvo najčešće u hljebu i proizvodima od tijesta. Obezbjeđujući elastičnost, neizostavni je emulgator više od 70% proizvoda industrijskog porijekla koji se prodaju na policama u

supermarketima.
Širom svijeta, broj ljudi netolerantnih na ovaj protein s godinama se povećava, a osim promjena navika u ishrani, tj. unošenja bezglutenske hrane, tegobe mogu ublažiti i biljke iz prirode.

Simptomi i liječenje

Trenutno jedina poznata terapija za celijakiju jeste potpuno i doživotno izbacivanje iz ishrane svih namirnica koje sadrže gluten
Celijakija je oboljenje koje se teško dijagnostikuje, pa se tako tek u oko 10% slučajeva ispoljava sa svim karakterističnim simptomima. U ranim fazama razvoja prepoznaje se u veoma rijetkim slučajevima, jer se pokazatelji bolesti javljaju periodično ili postepeno, često navodeći ljekare da posumnjaju na neki drugi metabolički poremećaj.

U zavisnosti od toga u kom periodu života se pojavi, intolerancija može izazvati različite probleme. Kod dojenčadi i mlađe djece, ona se može manifestovati smjenjivanjem hroničnog proliva i opstipacije, smanjenjem apetita i istovremenim nadimanjem stomaka, pojavom anemije, upale uha, otežanim disanjem, sporijim razvojem koštenog i mišićnog sistema ili zaostajanjem u rastu. Kod odraslih, intolerancija na gluten, pored pomenutih može izazvati naizgled nespecifične tegobe kao što su pojačane glavobolje, vrtoglavice, bezrazložne promjene raspoloženja, povraćanje, ranice u ustima, karijes, perutanje kože, bolovi u mišićima i kostima, krvava stolica, umor, ali i poremećaj u centru za ravnotežu. Sve navedene tegobe nastaju kao posljedica oštećenja crijevnih treplji netolerantnih na gluten.

Iako je intolerancija na gluten neizlječivo oboljenje, ranije dijagnostifikovanje bolesti može pomoći oboljelom da što prije započne terapiju tj. dijetom, i na taj način sebi znatno olakša tegobe, ali i sačuva zid crijeva od propadanja. Za 100% postavljanje dijagnoze celijakije, kao najpouzdanija metoda izdvaja se biopsija sluzokože tankog crijeva, koja se obavlja na osnovu prethodno prikupljenih nalaza krvi i stolice, izvještaja o radu jetre i bubrega i konsultovanja sa specijalistom.

Trenutno jedina poznata terapija za ovu bolest jeste potpuno i doživotno izbacivanje iz ishrane svih namirnica koje sadrže gluten. Bezglutenskom dijetom moguće je uspostaviti narušeni balans i poboljšati opšte psihofizičko stanje tijela.

Osim striktne i obavezne dijete, pozitivan učinak na organizam mogu imati i određene biljke, čija su namjena i ljekovitost primjenljive ne samo u slučaju celijakije, nego i u slučaju mnogih drugih oboljenja.

Uvrstite lan u ishranu

O ljekovitosti lana znalo se još u staroj Mesopotamiji, Grčkoj i Rimu, kada je uzgajan i korišten kao melem za stomačne tegobe. Za organizam, najdragocjenije od lana jeste njegovo sjeme tj. koštice i ulje. Laneno sjeme je izvor vitamina B 17, dok je prirodna sluz koju sadrži ova biljka odličan lijek za upale sluzokože svih organa.

Prema mišljenjima stručnjaka, najbolje je konzumirati svježe samljevene sjemenke, zahvaljujući kojima u organizam pored kompleksa vitamina B, unosite i potrebne minerale, vlakna i omega–3 masne kiseline. Ako spadate u grupu ljudi koji pate od intolerancije na gluten i pridržavate se bezglutenske dijete, u svoj jelovnik uvrstite lan i budite sigurni da ćete zadovoljiti dnevne potrebe organizma za kalcijumom, cinkom, željezom i svim onim komponentama koje su vam uskraćene izbacivanjem određenih glutenskih namirnica.

Prirodno laneno ulje možete dodati u domaće kiselo mlijeko, ribu ili njime preliti salatu od povrća, bez straha da ćete uznemiriti crijeva. Naprotiv, ulje u kombinaciji sa mlijekom bez dodatka konzervansa i glutena, osim što je hranljivo, uspješno reguliše rad probavnog trakta.

Od biljke lan prave se i čajevi, poznati po blagotvornom dejstvu na crijeva.
recept: Dvije kašike lanenog sjemena prelijte sa 200 ml prokuhane vode, ostavite da odstoji između 30 i 40 minuta, a zatim u malim gutljajima pijte tečnost. Čaj pijte ujutru, na prazan želudac.

Jedite heljdu i kinou

Heljda ili crno žito gobata je kalorijama, mastima, vitaminom B, esencijalnim aminokiselinama i čitavim nizom minerala poput fosfora, cinka, fluora, joda, magnezijuma, željeza i selena. Zahvaljujući tome što ne sadrži gluten, hljeb, kaša ili palenta od heljdinog brašna neće naškoditi bolesnim crijevima, a organizmu će pružiti potrebne sastojke za normalno funkcionisanje. U toku pripreme specijaliteta sa heljdom možete dodati i sjemenke suncokreta ili lana.

Takođe, nutricionisti osobama koje su intolerantne na gluten preporučuju kinou. Iako su je Inke smatrale kraljicom žitarica, ta biljka zapravo pripada porodici trava zajedno sa srodnom blitvom, špinatom i cveklom. Osim toga što snižava holesterol i kontroliše krvni pritisak, kinoa može biti jedan od izbora za oboljele od celijakije, prvenstveno zbog toga što ne sadrži gluten, ne otežava varenje i nije visokokalorična, ali uprkos tome održava osjećaj sitosti tokom bezglutenske dijete.

Bogata vlaknima, blagotvorno utiče na rad tankog i debelog crijeva, a jednako je ukusna u kombinaciji sa slanim i slatkim jelima. S obzirom na to da je neutralnog ukusa, može se spremati i jesti i sama.

RECEPT: Potopite kinou u vodu i ostavite da odstoji 15 minuta. Isperite je pod mlazom vode, a zatim prebacite u novu posudu i kuhajte do ključanja. Skuhanu kinou možete jesti u toku dana, a ako vam se ta ideja ne sviđa, u prodavnicama zdrave hrane možete nabaviti i biljno kinoino brašno za pravljenje domaćeg hljeba i kolača bez glutena.

Suncokret kao lijek

Za razliku od industrijskog, prerađenog suncokretovog ulja, koje nije uvijek najbolji prijatelj organizma, prirodno cijeđeno ulje ove biljke pravi je izvor omega-6 masnih kiselina i minerala za vaš organizam. Nepravedno zapostavljeni, ulje i sjemenke suncokreta zdravi su za kožu, kosu, nokte, srce, ali i organe za varenje. Ta biljka takođe može ublažiti upalne procese na tijelu, a zahvaljujući vitaminu E, prirodni je antioksidans.

Stearinska, oleinska i palmitinska kiselina kojima je bogat suncokret, blagotvorno djeluju i na crijeva, a s obzirom na to da ne sadrži gluten i da je lako dostupno, suncokretovo ulje najčešći je izbor oboljelih od celijakije. Primjena sjemenki i ulja je višestruka, ali se smatra da je najzdravije jesti cijele, sirove sjemenke ili salatu od povrća začinjenu svježim suncokretovim uljem.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!