Kako dijeljenje kreveta utiče na kvalitet vašeg sna

U nedavnom istraživanju kvaliteta spavanja, analizirani su obrasci spavanja kod nešto više od 1.000 odraslih učesnika. Između ostalog, ispitanici su anketirani koliko često dijele krevet (sa partnerom/supružnikom, djetetom/djecom, kućnim ljubimcima ili drugim članom porodice) i koliko često spavaju sami. Odgovarali su i na pitanja koja su procjenjivala kvalitet i trajanje sna, raspoloženje, nivo stresa te zadovoljstvo vezom i životom.

Nakon što su analizirali podatke, istraživači su utvrdili da osobe koje obično dijele krevet s partnerom imaju duži i dublji san i manje su umorni od osoba koje obično spavaju same. Također su brže zaspali i u prosjeku se rjeđe budili tokom noći.

Zanimljivo je, međutim, da su oni koji su dijelili krevet sa svojom djecom više prijavljivali narušen san i manjak kontrole nad svojim snom, kao i više stresa u odnosu na one koji spavaju sami.

Osim ovih metrika spavanja, odrasle osobe koje su spavale uz partnera prijavile su bolje raspoloženje, manje stresa i veću društvenu podršku i zadovoljstvo životom i odnosima. Nije sasvim jasno kako ometanje spavanja od strane partnera (poput glasnog hrkanja) u konačnici utiče na ove nalaze.

Ako dijelite krevet s partnerom, ovo istraživanje vam daje još jedan razlog da ga večeras dodatno zagrlite. A ako ste neko ko često pušta svoju djecu da se noću u krevetu priljube uz vas, preporučujemo da im što prije pomognete u nastojanju da se naviknu na sopstveni krevet – zarad svačijeg mira.