Kako da vam se auto ne zaledi u toku noći

Da se više nikad ne mučite sa struganjem leda

Ne čekajte jutro da biste se uhvatili u koštac sa zaleđenim automobilom. Život će vam biti mnogo lakši samo ako unapred pripazite na neke stvari i napravite određene poteze koji će to spriječiti!

Predstavljamo 8 odličnih savjeta kako da vam se ne zaledi ni staklo, ni vrata, a ni brava i kako riješiti problem ako se to dogodi:

1. Birajte istok

Ako imate mogućnosti, uvijek automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut na istok. Tako će prvi jutarnji zraci sunca polako otapati led na vjetrobranskom staklu.

2. Pomaže alkohol i sapun

Napravite tečnost za odleđivanje stakala koju ćete ujutro samo poprskati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i 1 kašičicu deterdženta za pranje suđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan dobar recept – u bocu s raspršivačem sipajte alkohol i vodu u razmjeri 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

3. Zaštitite brave od leda

Najbolja zaštita je sprej namijenjen baš ovome, a ako brava zaledi, ključ zagrijte upaljačem i uspjećete da otključate.

4. Da se vrata ne zalede

Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. Uradite to čim izađete iz vozila kako bi narednog jutra bez problema otvorili vrata.

5. Snađite se

Ako se nađete negdje u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odvezete se kući.

6. Čarape na brisače

Da, dobro ste pročitali. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne biste našli “zalepljene” za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih podignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti.

7. Zaštita za retrovizore

Spoljašnji retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kese. Možete ih obmotati i gumenom trakom.

8. Stavite karton na stakla

Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede koji vozači često koriste. Umjesto kartona možete staviti i stari peškir.

OPREZ!

Zaleđena stakla nikada ne polivajte vrućom vodom jer mogu da popucaju, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo treba nanijeti krpom.