Kako da sačuvate prijatan i svjež miris vašeg doma?

Prijatan miris u kući ili stanu je jedna od onih stvari zbog kojih još više volimo svoj dom. Miris koji posjeduje naš dom ima jači uticaj na nas nego dekor.


Koji su to faktori koji utiču na miris našeg doma, na svježinu atmosfere? Šta doprinosi neprijatnim mirisima? Evo nekoliko savjeta kako da vaš dom uvijek miriše svježe.

Otkrijte izvor neprijatnog mirisa

Postoje različiti izvori koji mogu doprinjeti neprijatnom mirisu vašeg doma: kućni ljubimci, vlaga, plijesan, starost, hrana, loša cirkulacija vazduha, dim, stari tepih i dr. S obzirom na to da vjerovatno već neko vrijeme živite u tom prostoru, možda ste se navikli na prisutni miris, ali uvijek možete pitati nekog od vaših prijatelja ili komšija da vam kažu kakav miris osjete kad dođu kod vas.

Jednom kad ste otkrili uzrok, odnosno izvor neprijatnog mirisa, slijedite sljedeća uputstva:

Pljesniv miris

Ako je vlaga i miris plijesni uzrokovan starošću kuće ili stana, razmislite o tome da nanesete svježu boju na zidove, da promijenite tapete ili renovirate drvene podove. Ako miris dolazi od starog namještaja, operite ga dubinski ili ga promijenite. Plijesnive mirise u domu zbog starosti kuće ili stana je najteže ukloniti.

Kućni ljubimci

Ako imate kućnog ljubimca, neugodan miris možda dolazi iz njegovog jastuka za spavanje, možda se ispiškio po tepihu, a vi niste dobro očistili, a nekad je u pitanju sam miris životinje. Pokušajte da redovno čistite jastuke i ležajeve vaših kućnih ljubimaca, a ako imate tepihe, čistite i njih. Za uklanjanje mirisa pomaže i dječji puder na tekstilnim površinama gdje borave kućni ljubimci.

Hrana i kuhanje

Vaše svakodnevno kuhanje može ostaviti neprijatan miris u domu. To ne znači da morate promijeniti svoje navike po pitanju kuhanja, ali moraćete da promijenite rutinu čišćenja kuhinje. Ako imate aspirator redovno ga koristite i održavajte. Redovno bacajte đubre, pogotovo ako ste unutra bacili nešto što neprijatno miriše.

Loša cirkulacija vazduha i dim cigarete

I jedno i drugo možete riješiti tako što ćete redovno otvarati prozore i puštati unutra svjež vazduh. Što se tiče pušenja, najbolje bi bilo da ne pušite u kući. Imajte na umu da dim cigarete godinama ostaje u namještaju.

Ako želite da uvijek imate svježinu u vašem domu bez neprijatnih mirisa, morate imati na umu da je potrebno redovno i detaljno čišćenje i provjetravanje. Osjećaćete se mnogo bolje u domu u kom se ne šire neprijatni mirisi.