Kako da prestanete kasniti, gubiti stvari i plaćati što ne treba?

Često kasnite zbog traženja ključeva pri izlasku iz stana? Plaćate zatezne kamate zbog zagubljenih i neplaćenih računa? Nikad ništa ne možete naći u torbi? Vrijeme je da uvedete mala, ali moćna organizacijska rješenja.

Banalne stvari su vrlo često najveći izvori svakodnevnog stresa, a najčešći razlog je neorganizovanost. Često i ne razmišljamo da postoje predmeti koje ponovno koristimo iz dana u dan ili aktivnosti koje ponavljamo kroz sedmicu ili mjesec. No, jedno je imati u funkciji rutine koje smo uveli da izbjegnemo nepotrebno razmišljanje, a nešto sasvim drugo ne razmišljati uopće dok ne nastane problem.

Organizacija prostora i upravljanje vremenom dvije su strane istog novčića. Nemate li naviku planiranja sedmice i dana, jutra i večeri, vjerovatnije je da vam ni torba za posao ili ključevi ujutro neće baš biti spremni kraj ulaznih vrata. Isto vrijedi i za neplaćene račune i brigu o njima. Ovo su tri mala, ali moćna organizacijska rješenja:

1. ORGANIZATOR ZA TORBU
Izbjegnite konačno situacije poput traženja novčanika na blagajni, mobitela dok očekujete važan poziv ili ruža za usne na pauzi nekog važnog sastanka.
Odaberite namjenski organizator za torbe ili jednostavno nekoliko malih nesesera i pohranite stvari po kategorijama: kozmetika, mobitel (i punjač, ako ga nosite sa sobom), novčanik, dokumenti, kartice, ključevi itd.
Osnovni cilj mora biti preglednost svih stvari u torbi u svakom trenutku, a to znači i laka dohvatljivost.

2. VJEŠALICA ILI POSUDICA ZA KLJUČEVE
Odredite tačno mjesto u svom stanu za sve ključeve koji su vam važni. To može biti nekoliko kukica na zidu, namjenski zidni ormarić za ključeve ili jednostavno zdjelica na polici. Bitno je da to bude na mjestu koje je u neposrednoj blizini ulaznih vrata, kako bi odlaganje ključeva pri dolasku i uzimanje pri odlasku bilo brzo i jednostavno.
Ovim naizgled banalnim rješenjem izbjeći ćete gubljenje ključeva i stresne izlaske iz kuće.

3. SISTEM PLAĆANJA RAČUNA
Ukoliko nemate ugovorene trajne naloge i time automatsko plaćanje računa, vjerovatno ih još uvijek primate poštom u papirnatom obliku. U tom slučaju morat ćete se malo više potruditi oko organizacije tj.:
• odrediti tačno mjesto odlaganja pristiglih i neplaćenih računa
• planirati plaćanje na vrijeme i koristiti podsjetnike, ako je potrebno
• arhivirati plaćene račune na predviđeno mjesto

U jednostavnijoj i sigurnijoj varijanti ugovorit ćete trajne naloge i potpuno automatizirati ovaj zadatak. Osim što ćete izbjeći kašnjenje s plaćanjem, smanjit ćete i značajne količine papira u svojoj kućnoj arhivi.