Kako da pomoću sode bikarbone zaštite voće i povrće od propadanja

Vrijeme je za baštovanstvo. Već su poznate blagodeti sode bikarbone u bašti, a sada vam donosimo savjete koje možete iskoristiti tokom baštovanskih mjeseci koji prethode:

Soda bikarbona za vinovu lozu i grožđe

Ako imate vinovu lozu ne zaboravite da je prskate rastvorom sode bikarbone: 75 grama sode bikarbone promiješajte sa 10 litara vode.

Isprskajte grožđe tokom zrenja i spriječite suvu trulež, ali možete i da povećate šećer u bobicama.

Isti rastvor može da se koristi za prskanje stabala raznog voća i da se ovim spriječi pojava gusjenica na lišću.

Soda je broj jedan u borbi protiv pepelnice:

KRASTAVCI: Za preventivno prskanje krastavaca koristi se jedna čajna kašičica sode u jednom litru vode. Spriječićete listove da požute.

KUPUS: Istim rastvorom možete da posipate kupus protiv gusjenica i bubica. Isto tako možete da napravite rastvor od devet kašika jabukovog sirćeta i jedan litar vode. Ovim rastvorom isprskajte kupus i bubica neće biti.

RIBIZLE: Ribizle isprskajte sa: jednom supenom kašikom sode bikarbone, jednim aspirinom, jednom kašikom deterdženta za pranje suđa, jedna kašika biljnog ulja i 4,5 litara vode.

Da biste privukli pčele na grm ribizle, isprskajte je medenom vodom: u litar vode rastvorite jednu kašiku meda. Ovo će privući oprašivače i vaše ribizle će imati bogat plod.

JAGODE: U 10 litara vode (obavezna je plastična kanta) kapnite 15 kapi joda i miješajte drvenom kašikom da se jod dobro rastvori u vodi. Nakon obilnog zalijevanja jagoda, ili poslije kiše, pored svake jagode pospite i malo ovog rastvora. Poslije možete da razmišljate o tome da presadite jagode na drugo mjesto. I dobro vodite računa da ne premašite dozu joda, uprotivnom možete da spržite korijen jagode.

(Stil.kurir.rs)